Keitjes

De pijn van kerkverlating

18.04.2012

Waarom jongeren de kerk verlaten? Ik denk om een heleboel redenen samen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen redenen. Ik denk daarom dat het goed is dat jongeren een plaats hebben om hun frustraties te uiten en hun verhaal te vertellen. Ik denk dat artikels over kerkverlating goed zijn omdat ze herkenning oproepen.

Maar ik heb hier ook wat vragen bij. Want zagen en klagen alleen lost niets op. 

 

1 Als het blijft bij klagen over de kerk is het niets anders dan modder gooien. Dat is makkelijk maar o zo destructief! Ik ben bang dat dit op polariseren uitdraait en de kloof alleen maar groter maakt. Constructieve kritiek is goed en pijnpunten aankaarten is noodzakelijk, maar altijd vanuit een opbouwende houding. 


2 We nemen zo makkelijk een slachtofferrol in. Als slachtoffer kun je zeggen dat anderen jou iets verschuldigd zijn, zodat de verantwoordelijkheid niet bij jou ligt. Dan kan je blijven klagen zonder zelf te veranderen. Slachtoffer spelen is makkelijker dan je eigen verantwoordelijkheid op nemen. Daarom was ik zo blij met de Breeze Awards omdat ze, in plaats van te klagen over het gebrek aan voorbeelden, lieten zien dat er wel inspirerende mensen zijn.


3 We verwachten een kant en klare kerk die precies aansluit bij wat wíj willen. Dat is niet realistisch en ook niet de bedoeling van de kerk. Kerk zijn betekent niet één zijn met mensen precies zo denken als jij; liefde is eenheid in diversiteit. 
Want zei Jezus niet  dat we iedereen moeten liefhebben? Alleen dan zijn we werkelijk kinderen van onze Vader in de hemel. Als jullie alleen gelijkgezinden vriendelijk bejegenen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de ongelovigen dat niet ook? Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is. (naar Mat.5:43-48)

 

4 Door te klagen over de kerk laten ook wij niets zien van de liefde en genade van God. Zelfs als je serieus gekwetst bent door mensen in de kerk, dan past een houding van liefde. Jezus is voor iedereen gekomen, ook voor die legalistische en veroordelende broeder. 
In plaats van terug-veroordelen en terugschelden zegt Petrus: “Wees eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters, wees barmhartig en bereid de minste te zijn. Vergeld geen kwaad met kwaad, en als u wordt uitgescholden, scheld dan niet terug; zegen juist, opdat u ook zelf zegen ontvangt, want daartoe bent u geroepen.” (1Pet.3:8-9)

 

5 Door af te geven op de kerk kwets je mensen. “De kerk” is geen abstract instituut, de kerk dat zijn de mensen. Dus door ongenuanceerde kritiek te geven op de kerk breek je mensen af. Juist door zulke kritiek haken enthousiaste mensen af. 

 

6 Soms heb ik het gevoel dat we doen alsof onze problemen met de kerk iets nieuws zijn. Dat wij vandaag de dag de enige zijn die ermee te maken hebben. Maar de vroege kerk had heel wat grotere problemen te overwinnen. De vroege kerk had niet alleen te maken met een generatiekloof, maar met een cultuurkloof, godsdienstkloof, taalkloof, nationaliteitskloof,  socio-economische-kloof, om te beginnen. Maar het geloof in Christus maakt hen één.  Als de eenheid in Christus sterk genoeg is om deze verschillen te overbruggen, is het dan niet heel vreemd om te zeggen dat de generatiekloof die wij nu ervaren te groot is om te worden overbrugd?  Laten wij dan ook streven naar eenheid en niet naar verdeeldheid.

“Omdat God u heeft uitgekozen, omdat u zijn heiligen bent en hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld. Verdraag elkaar en vergeef elkaar als iemand een ander iets te verwijten heeft; zoals de Heer u vergeven heeft, moet u elkaar vergeven. En bovenal, kleed u in de liefde, dat is de band die u tot een volmaakte eenheid maakt. Laat in uw hart de vrede van Christus heersen, want daartoe bent u geroepen als de leden van één lichaam.” (Col.3:12-15)

 

Vanuit de pijn van kerkverlating is Breeze ontstaan. Een pijn die enkele jongeren motiveerde om een positief antwoord te geven. Daarom ben ik fier op Breeze! Want ik geloof net als zij dat de God die de Rode Zee deed splijten, ook voor ons een nieuwe weg kan voorzien! 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Janita

Beroep:
Zendeling

Woonplaats:
Cochabamba, Bolivia

Bio: 'Ik honger en worstel een leven lang.'

Lijst Artikels

(copy 1)