(On)verwacht ontmoeten

Hoe omgaan met twijfel?

29.05.2012

1 op 4 jongeren zit met vragen en twijfels waarover hij/zij graag eens zou praten. 1/3 vind de kerk zelfs een allesbehalve veilige plek om je twijfels te uiten... Uit onderzoek blijkt dat het zelfs één van de hoofdredenen is Opens external link in new windowwaarom jongeren de kerk verlaten. Hieronder vind je 7 manieren om met twijfel om te gaan.

1. Wees niet te hard voor jezelf.

Twijfelen is niet het einde van de wereld. Iedereen twijfelt wel eens, zelfs “grote mannen” van God. Bij de apostelen waren er ook die twijfelden toen Jezus was opgestaan: “En toen zij Hem zagen, aanbaden zij, maar sommigen twijfelden.” (Matt. 28:17, NBG) Zij hadden met Jezus geleefd en Hem al die wonderen zien doen en toch…

In zijn brief geeft Judas bovendien het volgende advies: “En weest ook barmhartig jegens sommigen, die twijfelen.” (Judas 1:22, NBG) Aanvaard je twijfel, zonder je er schuldig over te voelen.

De Franse filosoof Descartes zei ooit dat de échte zoekers naar waarheid, minstens éénmaal twijfelen in hun leven. Met andere woorden: geloof en twijfel gaan hand in hand.

2. Vertel het aan God.

God is alwetend en kent ook onze twijfels. Het heeft dan ook geen zin om ze Hem niet te vertellen. Ga naar Hem met je twijfels en vraag Hem om hulp. Vraag Hem om je geloof te geven op die punten waar je twijfelt.

De vader van een bezeten jongen deedhetzelfde in Marcus 9:24: “Ik geloof, maar help mij als mijn geloof tekortschiet!” (GNB) Wanneer je twijfelt of niet genoeg geloof lijkt te hebben, bid God om hulp.

3. Denk aan al de zegeningen die je al mocht ontvangen.

Het leven met God is niet altijd makkelijk maar dat heeft meer met het leven te maken dan met God. Hij heeft goede gedachten over je en wil je zegenen. Hij is een goede Vader die voor je zorgt.

Ga even zitten en maak een lijstje op van alle dingen die God al voor jou gedaan heeft. Dit lijstje zal je helpen telkens je in een periode van twijfel zit. “Als ik nadenk over het verleden, overweeg wat u allemaal deed, stilsta bij wat u maakte.” (Ps. 143:5, GNB)

4. Verleg de focus naar jezelf.

De beste manier om niet te twijfelen is niet tegen jezelf zeggen dat je moet stoppen met twijfelen. Je kan emoties niet selectief onderdrukkken. Je kan niet zeggen “ik wil niet bang zijn”, “ik wil me niet slecht voelen”, “ik wil me niet schuldig voelen”, “ik wil niet twijfelen”.

Wat wel werkt is om je focus te verleggen. De beste tactiek om aan iets niet te denken, is om aan iets anders te beginnen denken. Een mogelijke manier om met je twijfel over God om te gaan zou dan ook kunnen zijn om de twijfel naar jou te verleggen.

Als ik God niet kan vertrouwen, kan ik mezelf dan zo goed vertrouwen? Hoe zeer heb ik alles onder controle? Hoe groot is mijn invloed op situaties? Heb ik mezelf op de wereld gezet? Zou ik mijn leven beter op orde hebben zonder God? Ken ik mezelf, het verleden en de toekomst dan zo goed? “Want het dwaze van God is wijzer dan de mensen en het zwakke van God is sterker dan de mensen.” (1 Kor. 1:25, NBG)

5. Bouw je geloof op door de getuigenissen van anderen.

Het zien en/of horen van wat God doet (of gedaan heeft) bij mensen die we kennen, geeft ons vaak een nieuwe boost in ons geloof.

Ook het lezen van verhalen van andere christenen kan geloofsopbouwend en inspirerend werken. Als je even in een wat mindere periode zit, helpen zulke boeken er je waarschijnlijk snel doorheen.

6. Concentreer je op historische feiten van het leven, de dood en de opstanding van Jezus.

Misschien worden je twijfels wel gevoed door uitspraken die je ooit gehoord hebt van mensen die menen dat Jezus nooit bestaan heeft en dat de Bijbel een geheel van (mooie) verhalen is.

Maar wist je dat er seculier historisch bewijs bestaat van het bestaan van Jezus? In de Oudheid werd er bijvoorbeeld door satiristen, die het bestaan van Jezus erkenden, spottende teksten geschreven over Hem. Andere niet-gelovigen schreven over hun verbazing over deze “religieuze fanatiekeling” wiens “sekte” wel heel onverwacht groeide.

Als je graag leest of van feiten houdt, kan je misschien eens een interessant boek lezen over de historische kant van het leven, de dood en de opstanding van Jezus?

7. Zoek beloften in de Bijbel over de gebieden waar jij twijfelt.

Gebruik een online Bijbel (vb: Opens external link in new windowBiblija.net) en zoek wat teksten op over een gebied waar jij twijfels hebt. Ga de beloften lezen die God geeft over die zaken waar jij het op dit moment het moeilijkst mee hebt.

Want Hij die de belofte heeft gedaan, is trouw.” (Hebr. 10:23, NBV)

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Christophe Pletschet

Beroep:
zaakvoerder & student theologie

Woonplaats:
Diegem

Bio: Heeft passie voor God, de kerk en mensen. Houdt van koffie en wielrennen. Haat het status-quo. Probeert samen met zijn vrouw Brenda iets te veranderen in dit land.

Lijst Artikels

(copy 1)