(On)verwacht ontmoeten

Chocolat

19.02.2013

Aan de vooravond van de veertigdagentijd zond de zender Vitaya de film Chocolat uit en niet zonder reden. 

 

Chocolat

Een semi-religieus ‘er-was-eens’, speelt zich af aan het begin van de vastenperiode.

De film start met een off-screen stem die ons leert dat de bewoners van het fictieve Franse dorpje Lansquenet van rust houden –tranquilité. Een eigenaardige observatie gezien de tekst van het misgezang die we vervolgens te horen krijgen:

 

“Come Holy Ghost, Creator come from Thy bright heavenly throne, Come, take possession of our souls.”

 

De devote bede lijkt te worden gehonoreerd met de komst van de nomade Vianne Rocher (Juliette Binoche) die halt houdt daar waar de noorderwind haar voert om vervolgens de lokale zielen te beroeren, meer nog, in bezit te nemen.

 

Truffels en weesgegroetjes

De vastenperiode dient hier als achtergrond voor een strijd waarbij het openen van een chocolaterie door Vianne een eerste ingrijpende aanval is op de godsdienstige sereniteit van deze brave zielen. Ze kennen immers de prijs van bezwijken: tien ‘weesgegroetjes’ en twintig ‘onzevaders’….en de toorn van de burgemeester, Comte de Reynaud, het moreel en religieus gezag van dit gehucht.

 

Een oppervlakkig oordeel kan de kijker echter op het verkeerde been zetten: ja, de inwoners volgen jaar in jaar uit slaafs de kerkelijke tradities onder nauwlettend toezicht van de burgemeester. Dit is waarlijk een dorpje eeuwig ondergedompeld in één lange uitgerekte vastenperiode dat zelfs in de meest feestelijke momenten van het jaar de boodschap ontvangt dat onthechting het opperste goed is.

 

Maar laat deze perceptie geen reden zijn om te veronderstellen dat zich hier een strijd zal ontwikkelen tussen de holle tradities van de Roomse kerk en de doorleefde bezieling van de heidense vrij geest die Vianne lijkt te kenmerken. Een strijd die echter wel door Reynaud zijn voorvader werd gevoerd:

 

“The first Comte de Reynaud expelled all the radical Huguenots (nvdr, Franse protestanten) from this village. You and your truffles present a far lesser challenge”

 

Verlangen naar vrijheid?

Het strijdtoneel vindt niet plaats op het marktplein, in de kerk of achter de toog van de chocolaterie maar in de zielen van alle personages die gebonden zijn. De burgemeester, heen en weer geslingerd tussen zijn verlangen om God te dienen en de wet  na te leven, Vianne, als slaaf van die opstekende noorderwind, gebonden om stad na stad te verrassen met heilzame chocolade, vergezeld door de as van haar Mayaanse moeder. Een willoos bestaan als terugkerend thema.

 

Chocolat vertelt ons over de impact van as en de wind als waren het personages die invloed uitoefenen op wie we zijn en hoe we omgaan met gebondenheid en vrijheid. Chocolat schildert in rood en grijs een portret van mensen die toeleven naar Pasen en hoe ze omgaan met tradities, heidens of christelijk, hoe ze die manipuleren tot iets wat ze zelf ervan willen maken. 

 

Zo biedt deze film ons de mogelijkheid om onszelf voor God te plaatsen en de balans op te maken van ons leven met Hem: bevrijd en hersteld in Jezus of geknecht en gebonden door alles wat daarvoor in de plaats kan komen.

 

Filip De Cavel

 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

't is bijna Pasen

Beroep:

Woonplaats:

Bio: We zitten in de vastenperiode en we bereiden ons voor op een geweldig feest! Pasen!

Lijst Artikels

(copy 1)