(On)verwacht ontmoeten

Advent? Ho maar! Ouwemensenritueel!

04.12.2012

Samen het Onze Vader bidden? Delicaat. Diep van binnen weten we dat het voorbeeldgebed van Jezus alleen maar tot zegen kan zijn wanneer het samen in geloof uitgesproken wordt, maar de herinnering aan 'lege liturgie' weerhoudt ons ervan om het daadwerkelijk te doen. Advent vieren? Ho maar! Onbijbels, ouwemensenritueel,....
 

Allergische reactie

Allergische reacties op zo’n voorstel zijn niet uitzonderlijk. De gedachte dat tradities die niet door de Bijbel worden voorgeschreven de kerk binnensluipen en in de plaats komen te staan van wat er wel Bijbels is, weerhoudt ons vaak hier met een open houding over na te denken. 

Toch houden heel wat evangelische kerken zich eraan om wel een Kerstdienst of een Paasdienst te organiseren. Een minderheid durft dit uit te breiden met een adventsperiode (vóór Kerstmis) of met aandacht voor de Goede week (Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag). Nog anderen schenken extra aandacht aan een bepaald kerkelijke ritme door terug te grijpen naar de Joodse feesten. De Joodse scheurkalender aan de koelkast van de zangleider voedt die zondagen de bindteksten.


Overvallen door Kerst

Advent luidt binnen heel wat kerken, inclusief protestantse, het kerkelijk jaar in: het toeleven naar de Menswording - ook wel de Incarnatie - van God in de persoon van Jezus Christus. Advent vieren, als een periode van vasten en bezonnenheid, wil voorkomen dat Kerst ons plots overvalt. Het oriënteert ons op Gods geschenk in de dagen dat we de winkelstraten afdweilen op zoek naar ons geschenk. Advent scherpt mijn geweten en vijlt mijn prioriteiten bij. Het wekelijks aansteken van de vier kaarsen (van hoop, vrede, vreugde en liefde) helpt een tegenritueel te bieden voor de wekelijkse liturgie van het shoppen. “Hoe lang nog Heer...tot de solden Uw komst?"

Het woord 'advent' is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent 'Advent' dus: God komt naar ons toe. 

Vier zondagen lang symboliseren de vier kaarsen deze verwachting inclusief begeleidende schrifgedeelten uit het boek Jesaja.
 

Verwachting

Advent kent zijn hoogtepunt in een kerstviering: 'De komst' gekomen. Met andere woorden, advent is als één uitgerekte verwachting, een langdurig verwachten. Het oproepen van wat er zich toen, 2000 jaar geleden, afspeelde krijgt betekenis voor het hier en nu. Maar het stopt niet bij het hier en nu. Advent is tevens de periode van verwachting van Jezus'  wederkomst aan het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn.

Wanneer wij, als gelovigen, zo op een zinvolle manier uitdrukking kunnen geven van wat leeft in ons, kan een liturgische omgaan met de advent een verrijking worden voor ons geloofsleven, voor ons eindejaarsgedrag. Verwelkom dan advent als een nieuwe vriend of als een vriend die je een lange tijd uit het oog bent verloren.


Gods zegen in deze advent!


Tussen 2-25 december gaat BREEZE.be op zoek naar de waarde van Advent. Lees hier waarom. 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

filipdecavel

Beroep:
Coördinator van de Evangelische Christengemeenten Vlaanderen (E.C.V.)

Woonplaats:
Wondelgem, Gent

Bio: Filip is getrouwd, vader van 3 dochters. Hij studeerde theologie aan de ETF, is oudste in de 'De Rots' te Wondelgem en zijn interesses liggen op het kruispunt van kerk, theologie en cultuur.

Lijst Artikels

(copy 1)