Geloofshelden

Als God zich als moeder toont

11.05.2013

"Als er armen zijn op de maan, gaan we ze daar verzorgen." Daar zit geen woord Chinees bij. Nog zo’n schot in de roos is de volgende uitspraak: "Als je niet voor honderd mensen kunt zorgen, zorg er dan voor één." Aan het woord zijn moeder Theresa en Mama Heidi.

Moeder Theresa en Mamma Heidi werden beide geroepen door God om zorg te dragen voor de allerarmsten. Moeder Theresa destijds in Zuid-Amerika, Mama Heidi vandaag de dag in Mozambique. Net als het moederschap is zo'n roeping een grote verantwoordelijkheid. Maar beide vrouwen begonnen te zorgen voor alles en iedereen alsof God zelf aan het werk was. Alsof God zich als moeder toonde door hen heen.

"God als moeder?"

Het blijft een beetje raar als het woord God en moeder in één zin samenkomen. Ik krijg daar soms een beetje de kriebels van. Alsof er iets occults als New Age de kerk binnensluipt. God is immers toch onze Vader? Dat is Hij zeker en dat zal ook nooit veranderen. Toch identificeert God zich meerdere malen in de Bijbel met een moeder. God vergelijkt zich met een vrouw die haar pasgeboren baby niet kan vergeten om aan te geven hoe zeer wij Hem aan het hart gaan (Jes. 49:15). Jezus gebruikt zelfs het beeld van een moederkip om aan te geven hoe graag Hij ons onder zijn vleugels had willen bijeenbrengen (Mat.23:37). Wat wil Hij ons daarmee leren?

"Als je niet voor honderd mensen kunt zorgen, zorg er dan voor één"

Ik denk dat God ons wil leren zorg te dragen als een moeder. Maar hoe doe je dat? Mamma Heidi kreeg ooit een burn-out en raakte benauwd door de zending. In een droom zag ze honderdduizenden kinderen zonder ouders die God nodig hadden. "Heer, dit kan ik nooit aan," schreeuwde ze. Jezus antwoordde in deze angstige droom met de woorden: "Ik ben gestorven, zodat er altijd genoeg zou zijn." Het duurde even voordat ze dit antwoord begreep. Maar de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Luc.10:25-37) maakte het haar duidelijk. Zorg eerst voor die ene op je pad, en je liefde zal vermenigvuldigt worden. Daar begint het. God vraagt niet meer van je dan stil te staan bij die ene. Je klasgenoot, buurman of collega. Maar wanneer je dat doet, zul je zien dat je liefde ontvangt voor twee. En voor sommige leidt dat zelfs tot de zorg voor een heel weeshuis!

  

Het inspirerende verhaal van Mamma Heidi is op DVD uitgegeven en in elke christelijke boekhandel in de buurt te koop (Mamma Heidi, met Ned. ondertiteling). De volgende link geeft een kort Engels (niet ondertiteld) fragment weer.

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

geen auteur

Lijst Artikels

(copy 1)