Actualiteit

Als Salomo aan boord was geweest van de Titanic.

20.04.2012

Het blijkt dat een Belgisch orkest de muziek verzorgde aan boord van de Titanic, al was de eerste violist ene John Law Hume, en dat is dus een alles behalve Belgisch klinkende naam. Toen het schip begon te zinken, speelden de muzikanten ononderbroken hetzelfde lied: “Nader tot u mijn God”. In heel wat kranten en Tv-uitzendingen van voorbije week werden ook de paar andere Belgen opgevoerd die op het schip aanwezig waren. Iets minder aandacht was er voor de muziek die gebracht werd.  

De feiten zijn dat het schip op 10 april 1912 uit Southampton vertrok richting New York City. Vier dagen later, om 11.40u ’s avonds, voer ze op een ijsberg, en om 2.20u ‘s nachts zonk ze. 2.228 passagiers en bemanningsleden waren aan boord en amper 705 van hen overleefden het.

Morbide herdenking

Dit feit werd zopas, op soms heel morbide manieren, herdacht. Zoals je de voorbije dagen in alle media kon ontdekken volgde bijvoorbeeld de Titanic Memorial Cruise dezelfde route als de oorspronkelijke Titanic. Titanic-musea in Southampton en Belfast hielden hun  deuren open voor bezoekers en in een heel vreemd soort denken vonden er op verschillende plaatsen (in het Grand Hotel in Michigan bijvoorbeeld op een replica van de grote showtrap van het schip) huwelijksvieringen plaats. Wat dat zegt over een huwelijk dat begint op het eeuwfeest van een herinnering aan een van de grootste rampen uit de zeegeschiedenis laat ik aan uw fantasie over.

Wat als...

Op die noodlottige nacht waren er heel wat waarschuwingen dat een ijsveld van 120 m lengte op de weg van het schip lag, maar de Titanic stoomde rustig in volle vaart verder. En toen de aanvaring had plaatsgevonden, werd nog steeds in volle vaart verder gestoomd. Als ze toen al onmiddellijk waren gestopt, hadden alle passagiers waarschijnlijk nog gered kunnen worden. Maar niemand van de mensen aan boord van het ‘onzinkbare’ schip geloofde dat ze kon verongelukken op haar eerste vaart. Alhoewel, als koning Salomo aan boord was geweest, had hij hen wel kunnen waarschuwen. Hij schreef:

Niemand toch weet wat er geschieden zal, want wie zal hem te kennen geven, hoe het gaan zal? Geen mens heeft macht over de wind om hem tegen te houden…” (Pred 8, 7-8).

Zou het kunnen dat gij en ik op dit ogenblik aan boord zijn van onze eigen Titanic ? Onze cultuur houdt ook van zogezegd zekere en lange termijnplannen en strategieën, maar zou Salomo ons nu niet aanraden om ons voor te bereiden op een leven in eeuwigheid ? Als we elke morgen onze levens overgeven aan onze Koning en ervoor kiezen te leven alsof we Hem vandaag gaan ontmoeten, zal het op een dag inderdaad die laatste dag zijn, en zullen alle andere dagen bovendien gezegend geweest zijn.

Het slotlied dat het Belgische orkest speelde, het “Nader tot u mijn God”-lied is gebaseerd op Genesis 28 waarin Jakob God ontmoette bij Bethel. Het lied begint met de woord: “Nader tot U mijn God, U naderbij. Welk ook de weg die ‘k ga, U naderbij”. Is dat ook uw lied vandaag ?

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Karel Buntinx

Beroep:
Nadenken over Breeze.be en de echte wereld

Woonplaats:
Beringen

Bio: Geboren: voor jullie jongelui lang geleden (1951), christen sedert 1979, mede- verantwoordelijke Evangelische gemeente in Beringen

Lijst Artikels

(copy 1)