Keitjes

De heilige Geest als update-service

22.08.2011

Sommige programma’s hebben een automatische update-service. Om de zoveel tijd krijg je een bericht dat er een nieuwe update beschikbaar is. Meestal download ik die direct zodat alles up to date is, maar ik vind het een gedoe. Soms baal ik er ook van want dan veranderen dingen waar ik het nut niet van inzie. Het oude werkte toch ook prima? Dan moet ik even wennen aan de nieuwe icoontjes of de nieuwe manier van werken (ik denk dat ik oud aan het worden ben).

Toen ik er eens over klaagde zei iemand me dat de updates onder andere herstel van fouten waren of een betere aansluiting met nieuwe ontwikkelingen, zodat alles up to date blijft en optimaal blijft functioneren. Als ik dan naar de veel oudere versies kijk zie ik ook wel de verbeteringen.

In de kerk zijn we vaak ook niet al te blij met veranderingen. Nieuwigheden worden met argwaan bekeken, waarom moet het zo nodig anders? Het oude werkte toch ook prima? Ook in ons persoonlijk leven willen we liefst niet te veel veranderen. Een nieuwe gewoonte aanleren of een oude gewoonte afleren, het is maar een gedoe. Kunnen we niet gewoon verder gaan zoals het was?

Na de Reformatie was een van de motto’s van de kerk “Reformata et semper reformanda”, de vernieuwde kerk moet zich blijven vernieuwen (vrij vertaald). De tijd na de Reformatie waren er dan ook verschillende stromingen die de principes van de Reformatie verder uitwerkten in de kerken. De Reformatie was slechts het begin van de vernieuwing.

Ook vandaag is het belangrijk dat de we ons steeds weer vernieuwen. We moeten we er naar streven dat we steeds meer getransformeerd worden, steeds meer God weerspiegelen. Dat betekent onder andere dat we onze fouten moeten erkennen en die verbeteren. Daarnaast moeten we de uitdagingen van vandaag de dag aangaan, Christus navolgen in het hier en nu.

Hetzelfde geldt voor de kerk. Men kan dus niet zeggen dat alles bij het oude moet blijven in de kerk. Als kerk moeten we onze fouten erkennen en verbeteren. Afgezien daarvan verandert de maatschappij en dus de uitdagingen die we aan moeten gaan. Daarom moeten onze antwoorden ook de antwoorden zijn op de vragen van vandaag, en niet de antwoorden op de vragen van vroeger.

De drijvende kracht achter de constante vernieuwing in ons en in de kerk is de heilige Geest. Je kan het vergelijken met een update-service in een computer. Hij kan ons bijvoorbeeld helpen om beter aan te sluiten op de nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. Hij inspireert ons oude principes uit de bijbel opnieuw uit te diepen en toe te passen.
De heilige Geest kan ook (onbekende) fouten herstellen, in onszelf of in de kerk. Als er bijvoorbeeld gebrek aan aandacht voor de jongeren is, kan hij iemand inspireren om met jongeren te werken. Als er conflicten zijn kan hij helpen om de relaties te herstellen.

De vernieuwing van de heilige Geest is geen vernieuwing om de vernieuwing. Het idee is niet dat de kerk steeds met de nieuwste trends meegaat. Het is de vernieuwing waar Paulus het over heeft in Romeinen 12: “U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.”

 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Janita

Beroep:
Zendeling

Woonplaats:
Cochabamba, Bolivia

Bio: 'Ik honger en worstel een leven lang.'

Lijst Artikels

(copy 1)