Als je dinsdagochtend wakker wordt voor kwart voor negen is het nog donker en is de zon ook nog niet op. Deze dag zal anders beginnen dan normaal, de zon komt namelijk maar half op. Hoewel dit als een goede reden klinkt om dan ook gewoon langer in bed te blijven en half door te slapen in navolging van de zon, zou het ook de moeite kunnen zijn uit bed te gaan en de gaan en deze gedeeltelijke zonsverduistering te bekijken.
Na zonsopkomst zal de zon steeds kleiner worden totdat ze om kwart na 9 voor driekwart verduisterd is en al glimlachend aan de hemel staat. Daarna zal ze langzaam aan weer tevoorschijn komen om om 10:37 weer voluit stralend aan de hemel te staan.
De echte die-hards staan natuurlijk al om 7:40 op als de zonsverduistering begint. Helaas staat de zon dan zelf nog achter de horizon.
Als je naar de zon wil kijken, doe dat dan niet zonder officieel eclipsbrilletje!
Hier kun je meer informatie vinden over de zonsverduistering:
Urania
De sterren
...en vallende sterren
Als je liever laat in bed gaat dan vroeg opstaat, kan het de moeite zijn om 's nachts een blik naar boven te werpen. De nacht van 3 op 4 januari is het hoogtepunt van een veelbelovende meteorietenzwerm, de Boötiden. Ze lijken uit het sterrenbeeld de Ossenhoeder te komen die hoog aan de hemel staat. Deze vallende sterren kun je zien van 1 tot 6 januari, maar vooral op het hoogtepunt kun je heel veel vallende sterren zien, meer nog dan tijdens de perseïden in augustus!
Voor wat er nog meer te zien valt in januari kun je dit filmpje bekijken.