Ik zie sterren

Een totale maansverduistering

08.06.2011

Voor degene die gefascineerd zijn door de sterrenhemel is woensdag 15 juni een mooie nacht. Deze avond vindt er een totale maansverduistering plaats. De maan staat dan in het zuidoosten en komt net op. Daarom is het begin van de verduistering niet te zien, maar de climax en het einde zeker wel (mitst helder weer natuurlijk). Het voordeel is dat je niet tot heel laat hoeft op te blijven om er iets van te zien.

Een van de bijzonderheden van een maansverduistering is dat de maan op het hoogtepunt een bruinrode kleur heeft. Dit komt omdat er dan alleen indirect licht op de maan valt. Het effect van de afbuiging van licht is sterker bij een langere golflengte. Om dezelfde reden lijkt de maan niet altijd helderwit maar geelwit.

Een maansverduistering vindt plaats als schaduw van de aarde op de maan valt. Op dat moment staat de aarde dus precies tussen de zon en de maan in. Dat kan logischerwijs alleen gebeuren als het volle maan is. Vanaf de maan gezien is het een zonne-eclips door de aarde.

Bij een gedeeltelijke maansverduistering trekt maan de maan niet volledig door de (kern)schaduw van de aarde. Het lijkt alsof er een hap uit de maan genomen wordt. Bij een volledige maansverduistering trekt de maan wel totaal door de kernschaduw van de aarde.

Een gedeeltelijke maansverduistering vindt vaker plaats dan een totale maansverduistering. De volgende totale maansverduistering die in Belgiƫ te zien is vind pas in 2015 plaats. Op 10 december is er ook een totale maansverduistering, maar voor Belgiƫ is alleen het einde zichtbaar.

Het verloop van de verduistering

19:23 Begin van de verduistering in de bijschaduw.
20:23 Begin van de verduistering in de kernschaduw.
21:22 Begin van de totale eclips.
22:13 Het maximum van de maansverduistering.
23:03 Einde van de totale eclips.
00:03 De maan trekt uit de kernschaduw.
02:51 Het einde van de hele verduistering.

Kaartje van de verduistering

 

Meer lezen kan hier:
Maansverduistering 15 juni
Hoe ontstaat een maansverduistering?

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Janita

Beroep:
Zendeling

Woonplaats:
Cochabamba, Bolivia

Bio: 'Ik honger en worstel een leven lang.'

Lijst Artikels

(copy 1)