Stop The Traffik

Geen zalig Pasen voor boeren Ivoorkust

22.04.2011

Met Pasen in aantocht lijkt het einde van de politieke crisis in Ivoorkust in zicht, nu president Alassane Ouatarra na een heftig conflict zijn taken opneemt. Al duurt de humanitaire crisis in het land voort, de verwachting is dat de export van cacao, het voornaamste handelsproduct van dat land, binnenkort weer opgestart wordt. VOICE, het Europese netwerk van ngo’s en vakbonden dat pleit voor een duurzame cacaosector, roept de cacao-industrie op om snel zijn inspanningen voor een duurzame cacaoketen op te drijven. Zo moeten onder meer de ergste vormen van kinderarbeid de wereld uit.

De dieperliggende oorzaak van het conflict in Ivoorkust, dat al een decennium aan de gang is, is de armoede in de regio. Armoede heeft veel arbeiders uit buurlanden naar Ivoorkust gebracht om te werken in de cacaoproductie. Extreem lage inkomens, een tekort aan scholing en een jarenlang gebrek aan investeringen in en opleiding van de boerenbevolking, hebben in het land extreme armoede en ongenoegen gecreëerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de ergste vormen van kinderarbeid wijd verspreid raakten en dat jonge mensen, door een gebrek aan toekomstperspectieven, de familiale boerderijen verlaten hebben. Het land kampt met een algemene achteruitgang en de 800.000 cacaoboeren, hun families en de arbeiders in de sector zijn hier het grootste slachtoffer van, hoewel zij het belangrijkste gewas van het land produceren.

Meer inspanningen nodig volgens onderzoek

Voor een stuk erkennen de cacaobedrijven deze ernstige problemen. De laatste tien jaar namen ze een aantal initiatieven om de verdere achteruitgang van de cacaoproductieketen tegen te gaan. Want deze achteruitgang treft alle spelers binnen de keten. Toch is de armoede op het Ivoriaanse platteland nog toegenomen sinds de start van deze ‘inspanningen’. In de aanloop naar Pasen en de bijhorende piek in de chocoladeconsumptie (Europa en V.S.) komt de Amerikaanse Tulane-universiteit met een nieuw onderzoeksrapport over de ergste vormen van kinderarbeid in de West-Afrikaanse cacaoproductie. De trieste resultaten maken duidelijk dat er nog steeds hardnekkige problemen zijn in deze regio. De huidige pogingen van de chocolade-industrie om de ergste vormen van kinderarbeid en de extreme armoede uit te roeien komen nog niet in de buurt van de beloftes die de industrie in het verleden gemaakt heeft, zo blijkt uit het rapport.

Werk maken van transparante keten

Verandering is dringend nodig. Als de cacao-export binnenkort weer op gang komt onder de nieuwe president, mag de cacao-industrie niet hervallen in ‘business as usual’. Cacaohandelaars en -fabrikanten, zoals Nestlé, Ferrero, Hershey, Barry Callebaut en Cargill, moeten dit moment aangrijpen om werk te maken van een duurzame en transparante chocoladeketen die alle betrokkenen een waardig inkomen oplevert, zodat er een einde komt aan de ergste vormen van kinderarbeid en de extreme armoede. Daarbij is het cruciaal dat boerenorganisaties versterkt worden. Zo kunnen de cacaoboeren een grotere rol gaan spelen in de cacaoketen. Daarom roept het VOICE-netwerk van ngo’s en vakbonden de industrie op om eindelijk haar sociale en politieke verantwoordelijkheid ernstig op te nemen en met concrete acties te komen in Ivoorkust.

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

traffikstopper

Beroep:
een stem geven aan zij die er zelf geen hebben

Woonplaats:
Bilzen

Bio: Niels is getrouwd met Charis en papa van Amaris. Hij studeerde aan de ETF waar zijn liefde voor jongeren en gerechtigheid alleen maar toenam.

Lijst Artikels

(copy 1)