Actualiteit

Haïti één jaar later (deel 3/3)

21.01.2011

Click hier voor deel 1
Click hier voor deel 2

Doe uw mond open ten bate van de stomme,
ten behoeve van het recht van allen die wegkwijnen;
open uw mond, oordeel rechtvaardig,
verschaf de verdrukte en nooddruftige recht. (Spr. 31, 8-9)

Christelijk Engagement

De gebeurtenissen in Haïti hebben ons bewust gemaakt van het feit dat we in een onzekere wereld leven waar er geen garanties zijn. En daar wordt over gesproken, in de media en door mensen op straat. Maar als christenen moeten onze antwoorden meer dan alleen maar woorden zijn. Wij zijn geroepen om te reageren zoals Jezus zou gereageerd hebben, wetende dat ook deze mensen een speciale plaats in Gods hart hebben. Hier zijn enkele suggesties, doe ermee wat je wilt.


1. Informeer je. Leer meer over deze wereld en de rampen die voortdurend mensenlevens beïnvloeden, zelfs bepalen, overal op onze planeet. Blijf de situaties opvolgen, vanaf het begin tot het volledige herstel, ook als daar maanden of jaren overheen gaan. Want even lang blijven mensenlevens gebroken, ook als de media en al lang niets meer over vertellen. Even lang blijven individuen strijden om te kunnen overleven.


2. Bid, en bid concreet. De Bijbel toont God als Iemand die ieder van ons bij naam kent, die van iedereen individueel houdt. Hoe specifieker uw gebed, hoe meer je gaat gelijken op Hem, en hoe groter uw betrokkenheid zal worden.


3. Hoe meer je betrokken geraakt, hoe meer je waarschijnlijk behoefte zal krijgen om ook een actieve rol te gaan spelen in hetgeen er gebeurt. Dat betekent niet dat erheen gaan of voorraden laten bezorgen de meest effectieve vorm van hulpverlening is. Massa’s mensen wilden onmiddellijk na de aardbeving daar gaan helpen, maar er is nu al niet genoeg voedsel, zelfs gewoon drinkwater, op Haïti voor de inwoners en dus zeker niet voor toeristen met een groot hart. Er zijn experten genoeg ter plaatse, geef hen de mogelijkheid om effectief te werken. Hoe je je dan wèl kan engageren? Wel, neem contact op met hulpverleningsorganisaties. Met hun ervaring zullen zij blij zijn met je aanbod en zullen je wel helpen met het brainstormen over creatieve hulpverlening.


4. Besef dat hulp in deze omstandigheden een marathon is en geen sprint. Als christenen stopt ons werk niet bij het bezorgen van voedsel, water, medische zorg of zelfs onderdak. Wij moeten een holistische vorm van hulp bieden: emotionele hulp, materiële hulp, medische hulp en spirituele hulp. Omdat mensen niet alleen moeten òverleven, maar ook ten volle moeten gaan kunnen leven. En daarvoor is het evangelie nodig.


5. Weet dat God al aanwezig is in de rampsituaties overal ter wereld. Wij hebben de mogelijkheid met Hem samen te werken in wat Hij al aan het doen is. Een vrouwelijke christelijke hulpverleenster, Joanna Mayhew schreef: “De meest onmogelijk lijkende, maar ook de meest geruststellende ervaring is dat ik ontdekt heb dat God aanwezig is hier in Haïti. Toen ik het even niet meer zag zitten en Hem dat ook vertelde, kwam ik meteen tot het inzicht dat Hij niet van mij verwachtte dat ik die last zou dragen, maar wel dat ik daar moest zijn met Hem terwijl Hij rouwde met de achtergebleven families en troostte wie troost nodig had”.

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Karel Buntinx

Beroep:
Nadenken over Breeze.be en de echte wereld

Woonplaats:
Beringen

Bio: Geboren: voor jullie jongelui lang geleden (1951), christen sedert 1979, mede- verantwoordelijke Evangelische gemeente in Beringen

Lijst Artikels

(copy 1)