Hot Topic

Halloween onschuldig?

31.10.2011

Halloween begon als een offerfeest onder de Kelten, met de offers wilden ze de goden bedanken voor de oogst en steun vragen voor de komende winter. In de negentiende eeuw brachten Engelse migranten het feest over naar Amerika waar iedereen zich verkleedde wat het vooral onder kinderen populair maakte. Sinds eind vorige eeuw is Halloween ook in Europa aan een opmars bezig waardoor ook Christenen hier steeds meer mee in aanraking komen.

Onder die Christenen zijn de meningen erg verdeeld. Voor de één is Halloween gewoon een onschuldig griezelfeestje, voor de ander is het gevaarlijk en kan het de deur openzetten voor aanvallen van het kwaad. Wij legden de vraag voor aan het HOT TOPIC – antwoordpanel en kregen volgende antwoorden.

Halloween: gewoon een tof griezelfeestje of zit er een gevaarlijk duister kantje aan?


AH:

"Als leerkracht Engels is het verleidelijk om het laatste uurtje voor de vakantie iets te doen rond Halloween, maar ik doe het toch maar niet. Van de gecommercialiseerde Halloweenversie gaat volgens mij geen serieus gevaar uit, maar het kan de deur open zetten. Ik kies voor andere onderwerpen, in plaats van Halloween of andere griezels te promoten."


AS:

"Stiekem lijkt het wel leuk, om je te verkleden, het trick and treat gedeelte en lijkt het ook onschuldig. Maar als je gaat kijken naar vroeger, waarom ze dit deden, is het niet zo onschuldig. Oorspronkelijk werd het "gevierd" omdat ze geloofden dat de geesten van dode mensen zouden terug komen en proberen om bezit te nemen van een levende. Het verkleden was dan bedoeld om de dode geest af te verweren..."


Sarah (21):


"Ik vind het gevaarlijk. Het is een manier waarop het kwade ons leven binnensluipt zonder al te veel moeite. Mensen worden op een speelse manier in contact gebracht met duistere praktijken waardoor hun nieuwsgierigheid wordt gewekt. Ze gaan er ook niets verkeerd in zien om zaken te proberen omdat men het bestaan van kwade machten niet erkent. De gevolgen kunnen echter niet te overzien zijn."


Ouder & leerkracht (54):


"Persoonlijk vind ik het een zeer gevaarlijk feestje omdat het over dingen gaat die echt zijn. Op school wordt er gedaan alsof het allemaal onschuldig is: verhaaltjes over spoken en goede heksen. Het wordt allemaal voorgesteld als plezant en onschuldig, kinderen worden het gewoon en zijn er niet meer bang voor. Dit maakt de stap naar de echt gevaarlijke dingen kleiner.
Bovendien waarschuwt & verbied God ons zelfs aan dergelijke praktijken deel te nemen (Deuteronomium 18:10-12)"

 

En wat denk jij? Is Halloween werkelijk zo onschuldig als op school geleerd wordt of is het gevaarlijker dan we beseffen?

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Breeze Redactie

Beroep:
BREEZE.be

Woonplaats:
World Wide Web

Bio: De Breeze Redactie creeërt een online community waar over relevante topics in gesprek gegaan kan worden.

Lijst Artikels

(copy 1)