Het jaarlijkse sterrenregen festival komt er weer aan: de Perseïden! Het is feest van 17/7 tot 24/8, maar het hoogtepunt van deze sterrenregen valt in de nacht van 12 op 13 augustus.
De vallende sterren lijken uit het sterrenbeeld Perseus te komen, die in het Noord-Oosten staat. Helaas verlicht de volle maan de nacht en kun je daarom de zwakkere vallende sterren niet goed zien. De heldere meteoren zijn nog altijd goed te zien en er “vallen” zoveel sterren dat het hoe dan ook de moeite waard is om te kijken. Hoe later, hoe hoger Perseus staat en hoe meer vallende sterren je kan zien.
De vallende sterren zijn kleine brokjes steen die een komeet heeft achtergelaten. De aarde trekt elk jaar door verschillende van deze sporen. Daarom is het ook mogelijk om vallende sterren te voorspellen.
In de ruimte hebben deze steentjes snelheden van tientallen kilometers per seconde. Wanneer zo’n steentje de dampkring binnenvalt noemt het een meteoor. De dampkring remt de meteoor direct af, en door de enorme wrijving verbrandt de meteoor meestal nog voordat het de aarde raakt. Doordat ook de lucht rondom de meteoor opwarmt ontstaat er het lichtspoor dat we zien als een “vallende ster”. Wat je dus ziet is niet de meteoor zelf, maar het spoor dat het achterlaat.
De heldere “ster” die je in het Oosten ziet is Jupiter, en Mars komt rond een uur of 3 op in het Noord-Oosten.
www.urania.be
www.astronomie.nl