Geldzaken

Hoe word ik rijk?

31.01.2011

Stel: je wilt rijk worden. Hoe doe je dat?

Waarom?

Hoeveel geld moet je hebben om rijk te zijn? Of wilt dat zeggen 'niet arm zijn', en gewoon aan je basisbehoeften kunnen voorzien? Hangt het af van hoeveel geld de mensen rondom jou hebben en in welk land je woont? Of betekent het dat je kan kopen wat je maar wilt?

Met dit laatste zijn we al dichter bij de reden waarom geld bestaat: het is een betaalmiddel of ruilmiddel. Je hebt het "nodig" in deze kapitalistische en materialistische wereld om geen gebruik te hoeven maken van de eventuele sociale valnetten die zijn gespannen. En niet alleen dat: je hebt het nodig om te kunnen pronken, op te voeden, je in je passie uit te leven, sociaal te zijn en cultuur te beleven.

En waarom willen we dit? Omdat we het gewoon zijn? Hoort het bij "mens zijn"? Is het anders te saai? Worden we er gelukkig van?

Als het maar één van deze redenen is waarom we geld nodig hebben ben ik al blij. Het is echter mogelijk dat men rijk wilt zijn, puur voor het geld. Zoals we zullen zien, wordt men onder deze bedenkelijke aspiratie niet gemakkelijk rijk, en al zeker niet gelukkig.

Als je geld op straat vindt, moet je het altijd meteen tellen, want het zou te weinig kunnen zijn.

Het Westen heeft aangetoont dat meer uitgeven niet steeds zal leiden tot gelukkiger zijn. Geld maakt slechts een korte tijd gelukkig: er is een gewenningseffect. Men heeft het niet meer door dat men het goed heeft, het is een gewoonte. Terwijl gelukkig zijn iets bewust is, bijna een keuze.

Psychologie leert ons dan weer dat het wegnemen van iets positief even sterk kan werken als een straf. Een financiële tegenvaller, die eventueel zorgt voor een noodzakelijk schrappen van uitgaven, kan pijnlijk zijn en ongelukkig maken. Bedenk bijvoorbeeld iemand die de kosten van een auto niet meer kan dragen en daardoor afgesneden wordt van zijn vrienden, die hij middels die auto had leren kennen. Geld kan voor deze persoon zorgen dat hij zijn niveau van geluk kan behouden, en kan bovendien ervoor zorgen dat hij hierover geen stress heeft.

Willen we dus geld omdat het ons gelukkig maakt? We willen het alleszins omdat we dat geloven. En tot op zekere hoogte kan het dus ook waar zijn.

Hoe?

De "gewone" manier om rijk te worden is met ondernemerschap en "zaken doen". Dit is voor sommigen onmogelijk door gebrek aan kapitaal, talent, geluk, ... Wel voor iedereen toegankelijk is de leer van het huishouden: economie (oikos betekent huis, nomos betekent regel in het grieks). Voorbeeld van zulke regels is dat je beter een tweede handse auto koopt in plaats van een nieuwe, aangezien de waarde van auto's sterk daalt in de eerste jaren. Een boek kan je beter van de bibliotheek lenen dan zelf kopen. Zulke regels kan je bijvoorbeeld lezen in het boek "Rijk in 100 dagen" van Paul D'hoore.

Het probleem hiermee is dat er zoveel regels bestaan, dat je er op de duur constant mee bezig bent, en dat het ook enkel dan maar resultaat zal opleveren. Bovendien zal de perceptie van een spartaans leven niet meteen gelukkiger maken. Beter is een positieve benadering: stop met vermogen te maximaliseren om zo veel mogelijk geluk te kopen. Draai het om en wees gelukkig, en kijk daarna wat je nog over hebt voor extra pleziertjes. Zoek aangename bezigheden die niets kosten. Besef hoe blij je bent met wat je reeds hebt. Hoe meer je reeds hebt, hoe minder je nog nodig hebt. Maak je geluk minder afhankelijk van materiële zaken. En dan is het verder simpel: als je gelukkig bent, heb je niet méér geld nodig en kan je je rijk noemen. 

En ja, ik ben rijk. Jij?

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Stefan_

Beroep:
Financieel controller

Woonplaats:
Onbekend

Bio: Stefan studeerde economie aan de KULeuven. Hij volgt nauwgezet de financiële actualiteit.

Lijst Artikels

(copy 1)