StuBreeze

Interview: The Afters

07.06.2011

De persconferentie van The Afters is de eerste in de planning vandaag. We moeten er het optreden van Kutless voor laten gaan (gelukkig kan meer dan de helft van het persteam wel gaan kijken), maar dat deert ons niet, want het blijkt een erg leuke babbel te worden.

De band die The Afters heeft met Nederland is nogal bijzonder, horen we tijdens de introductie. Als zanger Joshua Havens nog een jaar later geboren was, was hij Nederlander. Zijn moeder is Nederlandse en zijn oudere broer en zus zijn er ook geboren. Hij vindt het dan ook altijd erg leuk om terug te keren, iets wat ze vroeger jaarlijks deden. (Dat zou later ook blijken tijdens het optreden wanneer Havens het publiek meermaals in het Nederlands toespreekt, met een Amerikaans accentje weliswaar.)

"I grew up visiting my opa and oma" (zoek de Nederlandse woorden). "Mijn opa zei me altijd dat ik wel muziek in de VS kon maken, maar als ik echt wilde doorbreken, moest ik naar Nederland komen." (Lacht.) "Hij heeft me altijd enorm gesteund in mijn muziek."

Light Up The Sky

Wanneer er gevraagd wordt naar de nieuwe muziekvideo van Light Up The Sky, gaat Havens verder. "Jordan en Dan zijn nog maar sinds ons laatste album bij The Afters en dit is het eerste nummer dat we samen geschreven hebben. We hebben allemaal moeilijkheden meegemaakt. Onze beste vriend en manager hadden we pas en nogal plots verloren aan kanker. Veel van onze andere vrienden kwamen in financiële moeilijkheden door de economische crisis. Dit nummer werd een manier om onze emoties uit te drukken. God is er, even if we walk through a valley.

We hadden zoveel brieven ontvangen van fans die zich konden herkennen in Light Up The Sky en de muziekvideo is een soort weerspiegeling van de gemeenschappelijke thema's daaruit geworden."

Chocolade

Genoeg serieuze info voorlopig, wij willen wel eens weten waarom ze twee dagen daarvoor in Brugge geweest waren. "Het was goedkoper," reageert Havens. Iedereen in de zaal lacht. "Het was gewoonweg eenvoudiger om naar Brussel te vliegen. We hadden wat dagen over en dus keken we wat rond wat we wilden zien. Ik was zelf al in België geweest, maar nog nooit in Brugge en had gehoord hoe fantastisch het wel was. Dit is gewoon helemaal anders dan wat we gewoon zijn in de VS. De straatjes, de gebouwen. Heerlijk is dat. En de chocolade natuurlijk." Het zou niet de laatste keer zijn dat we dat hoorden die dag.

MOVE

"Waarom we onze fans kunnen behouden?" reageert Havens op de volgende vraag van iemand in de zaal. "Goh, het eerste album is de introductie. Het tweede album toont dat het eerste geen gelukstreffer was en op het derde kun je eindelijk meer op zoek gaan naar de identiteit van de band. Verder proberen we gewoon onze live-show erg te verbeteren. We're not happy just to be content with where we are at in our lives."

Het antwoord op de volgende vraag sluit daar naadloos bij aan. "Het thema van de EO-jongerendag 'Move' betekent voor ons dat we niet willen blijven vaststaan in ons leven. Last year was a wake-up call to me. Ik had een zwaar auto-ongeluk. Mijn hele gezin zat bij me in de auto. Het is een wonder dat we het overleefd hebben na een botsing aan 100km/u. Iedereen was ok. Ik werd er opnieuw bij bepaald hoe kwetsbaar het leven is. Life is a vapor. Wij weten niet wanneer onze tijd gekomen is. Move betekent ook het beste van elke dag maken.

The Hills

Nog even terugkerend op dat aspect van identiteit willen wij wel weten hoe ze zich verzoenen met het feit dat een lied als Light Up The Sky dat over Gods nabijheid gaat gebruikt werd in The Hills, een MTV-show met een nogal bedenkelijke ethiek. "We vonden het fantastisch. Kijk, onze bedoeling is dat onze muziek in de 'harde' cultuur terecht komt. Het is niet de eerste keer dat we dit soort vragen kregen. Ook van ons eerste album werd al een nummer gebruikt voor een MTV-show." Het gaat om 8th and Ocean. "Oorspronkelijk zeiden we 'nee.' MTV was daar nogal verbaasd over. Ze hadden nog nooit een 'nee' gekregen. Dus ze kwamen ons bezoeken en toonden een aflevering. We konden niet met alles akkoord gaan, maar al bij al viel het wel mee.

Maar daarnaast, hoe meer we erover nadachten, hoe beter we begrepen dat dit een kans was om onze muziek te krijgen op plaatsen waar christenen normaal nooit gehoord worden. Hopelijk zouden heel wat kijkers dan ook de rest van onze muziek eens beluisteren. Je kunt niet geloven hoeveel verhalen we hebben van mensen die de Heer hebben leren kennen omdat ze door die tv-show in aanraking zijn gekomen met onze muziek en via ons met God. As Christians, we're not supposed to stay in a little bubble. We worden verondersteld de wereld in te gaan en het evangelie te verkondigen.

Dus als we muziek maken, willen we de beste band zijn die we kunnen zijn en als onze muziek daardoor op MTV gedraaid wordt, dan vinden we dat ok."

Stroopwafel

Er wordt gevraagd waarom ze van naam veranderd zijn. "Matt en ik werkten allebei in de Starbucks. Daar speelden we soms voor de klanten en uiteindelijk startten we een band. We heetten toen Screaming Mimes. It was about living your faith," antwoordt Havens. "We were yelling," voegt gitarist Matt Fuqua daar lachend aan toe. Havens gaat verder: "We ontdekten dat er al een band bestond die Screaming Mimes heette. Dus moesten we op zoek naar een nieuwe naam. Dat werd uiteindelijk Blisse. Vervolgens kregen we een contract met een platenmaatschappij en toen hebben de advocaten eerst goed rondgekeken. Toen bleek dat er al een band bestond die Blisse heette. Dus kozen we deze keer voor The Afters. Het is grappig. Je kunt het zo gek niet verzinnen. There's probably a band called 'stroopwafel'."

Overduidelijk talent

Degene die de persconferentie in goede banen leidt, wil ook wel eens wat horen van de andere bandleden. Bassist Dan Ostebo mag uitleggen hoe hij en drummer Jordan Mohilowski in de band zijn terecht gekomen. "Jordan en ik kwamen er ongeveer drie jaar bij. We speelden alletwee al in een andere band. These guys just snatched us when they saw our talent." Gelach alom. "Serieus nu, ik ben blij dat we dit kunnen doen. Het draait allemaal om God eren. Sommige mensen doen dat als loodgieter, wij kunnen dit als muzikant doen." Mohilowski gaat verder: "Daar heb ik eigenlijk niet veel aan toe te voegen. De Heer staat in het midden van mijn leven en daar probeer ik iedere dag van mijn leven op te lettten."

Fuqua vertelt ons dat zijn geloof meer diepgang heeft gekregen sinds hij vader is geworden. "Ik heb drie kinderen. Hen zien opgroeien. Hen zien als hulpeloze kinderen en daarna als rebelse kinderen helpt me enigszins te begrijpen hoe God mij ziet. Kinderen brengen een nieuwe dimensie in mijn relatie met God. Verder vinden we het ook belangrijk om met 'gewone' dingen bezig te zijn. Zo leiden we allemaal soms nog de aanbidding in onze thuiskerken. We zijn hier te kort om onze niet de hele tijd ten dienste van Jezus te plaatsen."

Daarmee komt de persconferentie tot een einde. Wij zijn aangenaam verrast door de antwoorden die we hebben gekregen en de diepgang ervan. The Afters is een band met inhoud.


Verslag: Job Thomas
Foto's: Kirsten van Hartingsveldt

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Job

Beroep:
Onderwijspedagoog // student

Woonplaats:
Leuven

Bio: Job is werkzaam als onderwijspedagoog aan de ETF, waar hij ook de master Bijbel en Theologie volgt. Daarnaast werkt hij als coördinator voor het Marcusproject bij Ichtus Vlaanderen.

Lijst Artikels

(copy 1)