Wakker Bijbellezen

Job in Singapore: Autoriteit van de Bijbel (4)

10.02.2011

Vandaag is de consultatie ook inhoudelijk begonnen. Na elke dag te beginnen met gebed en ontbijt, bespreken we ook telkens een Bijbelpassage verbonden met Gods Woord (dus niet enkel uit, maar ook over de Bijbel). Vandaag was dat Nehemia 8. Erg boeiend om met 30 mensen uit 5 werelddelen en 24 verschillende landen na te denken over de reactie die het volk had op het horen én begrijpen van het Boek. Een collega uit Kenia maakte de zeer interessante opmerking dat het horen van de Bijbel niet voldoende is. Het uitleggen en begrijpen is een substantieel onderdeel hiervan. Een andere boeiende observatie is dat Nehemia niet alleen stond met zijn interpretatie en uitlegging. Hij kreeg hulp van de Levieten hiervoor.

Daarna hebben we het gehad over de visie van IFES en welke belangrijke rol de Bijbel en een actieve omgang met de Bijbel daarin speelt.

De ochtend werd afgesloten met een discussie over hermeneutiek, ofte: de discipline die zich bezighoudt met de vraag van interpretatie. Hoe ga je goed met de Bijbel om? Welke gevaren komen daarbij te kijken?

 

Autoriteit?

Daarbij kwam de vraag naar autoriteit erg naar voor. In bepaalde landen wordt te veel aandacht gegeven aan de traditie; bijv. “omdat mijn kerk het zegt, is het zo.” In andere landen lag de nadruk dan weer te veel op de emotionele beleving; bijv. “ik voel dat God me dit wil duidelijk maken” zonder dat het gefundeerd is in de rest van de Bijbel.” Op nog andere plekken is het charismatisch leiderschap de belangrijkste plaats van autoriteit; bijv. “omdat mijn kerkleider het zo zegt, is het zo.” Een collega uit de VS voegde daar aan toe dat er in de VS eerder een probleem van anti-autoriteit is. Iedereen heeft een persoonlijk interpretatie omdat ze zich daar goed bij voelen.

De conclusie hierbij was niet dat deze elementen geen rol mogen spelen bij het bestuderen van de Bijbel, integendeel. Dit moet echter wel gebeuren in een duidelijk onderscheid met waar de échte autoriteit ligt, namelijk bij God die zijn Woord tot ons geeft.

 

Interpretatie is niet iets individueel!

Daarbij is het belangrijk dat een interpreterende gemeenschap achter het interpreteren van de Bijbel staat. Interpretatie is dus niet iets individueel. Het is iets wat in gemeenschap met andere mensen gebeurt. Ik wil afsluiten met een leuke one-liner van een collega uit Guyana:

A group Bible study should not be “Sunday morning preaching, part 2?

 

Dank voor:

  • Een goed begin van de conferentie
  • Een goede nachtrust (ik heb 9u geslapen)

Bid voor:

  • Volledige genezing (nog altijd keel- en oorpijn)
  • Opbouwende gesprekken wanneer we de rapporten van de verschillende landen bespreken PS: Ik vermeld geen namen van collega’s en zal ook geen foto’s plaatsen omdat sommige aanwezigen komen uit landen waar het niet ok is christen te zijn. Hun namen en foto’s, zelfs al is het maar op de website van Breeze, zou hen in problemen kunnen brengen.

 

(bron: www.ichtus.be met toestemming overgenomen)

 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Job

Beroep:
Onderwijspedagoog // student

Woonplaats:
Leuven

Bio: Job is werkzaam als onderwijspedagoog aan de ETF, waar hij ook de master Bijbel en Theologie volgt. Daarnaast werkt hij als coördinator voor het Marcusproject bij Ichtus Vlaanderen.

Lijst Artikels

(copy 1)