Wakker Bijbellezen

Job in Singapore: Weg met de Bijbel? (6)

13.02.2011

We hebben onze prioriteiten vastgelegd: (1) evangelisatie en de Bijbel, (2) persoonlijk Bijbelstudie, (3) nieuwe media en Bijbelstudie, (4) oraal leren en Bijbelstudie, (5) training.

Ik zit zelf bij het denkgroepje rond oraliteit en Bijbelstudie. In heel wat culturen, maar ook in onze hedendaagse Westerse jongerencultuur zijn heel wat mensen die niet het gemakkelijkst leren via tekst op papier. Ze leren visueel, via gesproken woord, door drama, film, creatieve uitingen van de stof waarmee ze worstelen.

 

Oraliteit?

Daarbij zijn twee zaken opgevallen. Enerzijds is de traditie van IFES (en een érg groot deel van ons Belgenlandje) wat betreft Bijbelstudie gericht op leren en studie van de tekst op papier. De vraag daarbij is om meer onderzoek te doen naar wat we hier oraliteit noemen.

Anderzijds zijn er héél veel leuke ideeën om een Bijbeltekst anders te benaderen dan enkel op papier. (Even tussendoor: het is nog maar een maar eeuwen dat we de kans hebben om de Bijbel op papier te benaderen, daarvoor was het grootste deel van de mensen aangewezen op luisteren of kijken naar kunst over de Bijbel.) De vraag is dan ook hoe we deze leuke ideeën kunnen verzamelen en uitwisselen.

Daarover hebben we als werkgroep nagedacht. Morgen zullen we onze ideeën voorstellen aan de hele groep en dan wordt beslist hoe het nu verder moet. Ik ben zelf erg enthousiast over dit onderwerp. En heb leuke ideetjes gekregen om met Bijbelstudie aan de slag te gaan.

 

Creatief dichten met de Bijbel

Zo stelde Yvonne, een collega uit Singapore, voor om te beginnen met het luidop lezen van een Bijbeltekst. Vervolgens schrijft iedereen een gedicht over hoe de tekst tot hen spreekt. Dan worden de gedichten met elkaar besproken en wordt nagedacht of dit het Bijbelgedeelte recht doet. Na deze uitwisseling schrijft iedereen haar/zijn gedicht opnieuw.

Ik hoorde nog meer voorbeelden, maar ik denk tegelijk dat we maar een fractie van de berg creativiteit te zien krijgen. Uitwisseling – en liefst zonder de tussenkomst van een uitgeverij – lijkt me dan ook een heel heilzaam en nuttig iets. Ik ben érg nieuwsgierig wat morgen zal brengen en hoe we hier mee aan de slag zullen gaan.

 

Dank voor:

  • De prioriteiten. Het zijn onderwerpen die de werking van IFES kunnen verbeteren, maar die ook ten dienste kunnen staan van veel kerken.
  • Het toeristisch uitje. Na de kerkdienst deze morgen (kerk van ongeveer 1000 mensen), zijn we de stad ingetrokken voor een ontspannend toeristisch uitje. Het was erg fijn.
  • De gemeenschap. Mensen die dit al ervaren hebben, zullen begrijpen wat ik bedoel. Het is erg indrukwekkend om mensen te ontmoeten en nog dezelfde dag persoonlijk zaken te delen zodat we voor elkaar kunnen bidden. Ik heb na een paar dagen het gevoel dat ik deze mensen al lange tijd ken. Erg indrukwekkend.

Bid voor:

  • De opvolging. Het is niet de bedoeling dat dit een plezierreisje is (alhoewel het erg plezierig is geweest). Het is de bedoeling dat we IFES verder helpen. En het is dus ook de hoop dat we zinvol verder kunnen na deze bijeenkomst.
  • De rust. Heel wat collega’s hebben nog altijd last van jetlag en/of te veel ideeën/gedachten die door hun hoofd spoken. Ze hebben rust nodig om morgen weer goed verder te kunnen werken.

 

(bron: www.ichtus.be met toestemming overgenomen)

 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Job

Beroep:
Onderwijspedagoog // student

Woonplaats:
Leuven

Bio: Job is werkzaam als onderwijspedagoog aan de ETF, waar hij ook de master Bijbel en Theologie volgt. Daarnaast werkt hij als coördinator voor het Marcusproject bij Ichtus Vlaanderen.

Lijst Artikels

(copy 1)