Geloofshelden

John Wesley: Een gered stuk brandhout

31.03.2009

Op het Breeze-forum is er al jaren een af en toe terug opduikend topic met een vragenlijst die je dan zegt welk theologisch wereldbeeld je hebt. Veel breezers scoren daarbij heel hoog op ‘Wesleyan/Evangelical holiness’, dus blijkbaar is de invloed van John Wesley nog altijd redelijk groot. Maar wie was die kerel nu eigenlijk?

 

Wie is Wesley?

John Wesley is de grondlegger van een christelijke stroming die het 'Methodisme' wordt genoemd. Hij wordt geboren als 15e kind van een Engelse predikant in 1703 en als vijfjarige wordt hij gered uit een brand. Die redding ervaart hij echt als God die hem ‘als een brandhout uit het vuur’ redde. De jonge Wesley voelt zich zo door God geroepen, maar zijn leven is bepaald niet altijd simpel. Op een bepaald moment trekt John naar Amerika als evangelist, en daarvan komt hij gedesillusioneerd en gebroken terug.

Terug in Engeland komt er een keerpunt in zijn leven, als hij op 24 mei 1738 tijdens een meeting in Londen een lezing hoort van Luthers voorwoord bij de brief aan de Romeinen. Hij schrijft daar later over: “Ik voelde mijn hart op vreemde wijze warm worden. Ik voelde dat ik vertrouwde op Christus, op Christus alleen, voor behoudenis; en een verzekerdheid werd mij gegeven dat Hij mijn zonden had weggenomen, en mij had gered van de wet van de zonde en de dood.” Vanaf dat moment heeft hij dat met iedereen willen delen, en zo begint de zogenaamde methodistische opwekking...

 

Wat geloofde hij?

Wesley legde nadruk op bijbelstudie, levensheiliging, waaronder wekelijks brood en wijn, regelmatig vasten, en een onthouding van teveel luxe en amusement. Behalve een nadruk op persoonlijke redding was er ook sterke neiging tot betrokkenheid voor de armen, de zieken en de gevangenen. Wesley sprak over het redden van zielen op een heel brede manier, niet alleen persoonlijke bekering, maar de hele mens zijn leven... Niet alleen de protestantse werk-ethiek van te werken om te verdienen, maar vooral ook genereus geven was voor hem van belang, bekend is zijn uitspraak dat als hij 10 pond zou hebben bij zijn dood, hij dan een dief zou zijn.

 

Zijn invloed toen en nu

De rest van zijn leven bleef Wesley prediken, niet alleen in Engeland, maar bijvoorbeeld ook in Amerika en op het Europese vasteland, samen met zijn broer Charles en mede-predikant George Whitefield. De boodschap van de gebroeders Wesley werd niet altijd door alle geestelijken geapprecieerd, en ze preekten dan ook dikwijls in openlucht voor vooral het gewone volk, in grote menigten soms, en daarbij kwamen regelmatig grote aantallen mensen tegelijk tot bekering, wat ‘revival’ of opwekking genoemd werd.

Bij zijn dood in 1791 liet Wesley een toen sterk groeiende indrukwekkende nieuwe stroming binnen het Christendom na. Onder invloed van het methodisme is niet alleen het Leger de Heils ontstaan, maar ook evangelische en pinksterkerken delen in de erfenis.

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Wesley

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

brambonius

Beroep:
leven

Woonplaats:
Antwerpen-zuid

Bio: ik verzamel wilde planten en interessante ideëen, speel vreemde muziek, ben getrouwd met de beste vrouw van het universum...

Lijst Artikels

(copy 1)