Hot Topic

Minderwaardigheidsgevoelens, how to handle?

25.04.2011

Wanneer ik in de spiegel kijk begin ik spontaan te gillen en zie ik alleen maar de negatieve dingen aan mijn lijf. God, die ben ik niet waard, want wat is Hij nu met me? Ik kan niks! Als ik rondom me kijk is iedereen ergens goed  in, de ene kan muziek maken, de ander kan dansen, weer iemand anders is een organisatietalent en weer iemand anders is ongelofelijk slim. Hier heb je ze weer: minderwaardigheidsgevoelens.


Misschien herken je je in bovenstaande situatie, misschien ook helemaal niet en misschien ligt het er bij jou gewoon niet zo vingerdik op. Je hebt een hechte relatie met God en weet dat Hij van je houdt maar toch, jij bent nergens (extreem) goed in en die anderen kunnen alles beter!

“Ik weet dat God van me houdt maar toch worstel ik met minderwaardigheidsgevoelens. Wat kan ik doen?”

 

Jonasdi:

Dit is natuurlijk een proces, meestal zelfs een levenslang, en niet iets van enkele weken of maanden, maar hier enkele dingen die gedaan kunnen worden:

  • sleutelverzen vanbuiten leren en daar elke morgen "in gaan staan": God heeft je prachtig gemaakt enerzijds, en anderzijds: je waarde komt niet uit wat je bereikt (of je gebrek aan waarde komt niet uit wat je niet bereikt), maar je waarde komt uit het feit dat God je liefheeft. Het werk van zijn Zoon geeft je waarde.
  • de psychologische / pastorale counseling toer op gaan: gaan graven welke wonden en ervaringen je meezeult waardoor je de dingen automatisch op een bepaalde manier interpreteert. Deze dan bij God brengen.
  • een stevig netwerk vinden (op z'n minst één iemand van je eigen leeftijd en één ouder en wijzer iemand) bij wie je je hart kunt uitstorten, niet enkel voor raad. Weten dat je gehoord wordt (ook je gevoelens, hoe "incorrect" deze ook mogen zijn), is fundamenteel.Jeugdwerker (25):

Ten eerste moet je weten dat iedereen met minderwaardigheidsgevoelens worstelt, of geworsteld heeft. Het is deel van je groeiproces: een plaatsje in de wereld vinden. Voor een deel komt het met je zelfbeeld dus vanzelf in orde. Een aantal tips voor een gezond zelfbeeld:

  • Haal NOOIT jezelf naar beneden. Anderen doen dat al genoeg. Laat je nooit wijsmaken dat je ook maar een fractie minder waard bent dan anderen.
  • Doe dingen. Als leiding meegaan op een kinderkamp is bijvoorbeeld een egoboost: kinderen vinden alle leiders geweldig. In samenwerking met anderen leer je je sterktes en zwaktes kennen. Zo kan je groeien.
  • Herinner jezelf aan Gods beeld van jou: hang briefjes aan de spiegel, in je portemonnee, tussen je agenda, in je schoolboeken, ... Sefanja 3:17 vind ik mooi om mee te nemen.
  • Bekijk jezelf op een gezonde manier: iedereen heeft mooie kanten, zet die in de verf! Laat negatieve gedachten over je uiterlijk los.
  • Eventueel kun je met iemand praten over hoe je je voelt. Onthoud daarbij wel dat je vooruit moet: houd je niet vast aan minderwaardigheidsgevoelens, maar focus op God.

En jij?

Heb jij last (gehad) van minderwaardigheidsgevoelens? Hoe ga/ging je daarmee om? Reageer hieronder of mail je verhaal naar redactie(at)breeze.be

Wil je vaker reageren op de vragen van HOT TOPIC? Word lid van het antwoordpanel door te mailen naar redactie(at)breeze.be

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Breeze Redactie

Beroep:
BREEZE.be

Woonplaats:
World Wide Web

Bio: De Breeze Redactie creeërt een online community waar over relevante topics in gesprek gegaan kan worden.

Lijst Artikels

(copy 1)