Geloofshelden

Op de schouders van reuzen

10.10.2011

"Als ik verder heb gezien dan anderen dan was dit doordat ik op de schouders van reuzen stond”

- Sir Isaac Newton, theoloog, natuur -en wiskundige*

Huwelijksfeesten kunnen ongemakkelijke aangelegenheden zijn, vooral als een van de de enige personen die je goed kent de bruid is. Daar stond ik dan, een beetje te dralen, een keer zelfs iemand zielig te vragen “mag ik bij jullie komen staan?” om vervolgens een gesprek te volgen dat me op een zeer genante manier niets aanging.

Maar dan was er E. E, een open, heel erg vriendelijk, vrolijk meisje, niet te beroerd om een praatje met mij te slaan. Het begon er al meer op te lijken! Ze vrolijkte mijn eenzame zaterdagnamiddag op met haar geintereseerde en liefdevolle conversatie. “Wat is christen zijn toch mooi”, denk je dan, “dat je toch die liefde voelt van vreemden”. PEUT! “Ik ben geen christen”, zegt ze me even later, als ik haar de job van Prijsavond-fotografe aanbied.

Je hebt misschien al eens in een Amerikaanse sit-com deze uitspraak gehoord: “if it walks like a duck, looks like a duck and quacks like a duck, it probably is a duck”. Dat is misschien waar voor eenden, maar niet voor christenen. Op het eerste gezicht walked, looked and talked this lady like a christian, behalve als het dan neerkomt op geloofszaken. Heel erg eerlijk vertelde ze me dat ze haar geloof had verlaten. Dat was heel moeilijk geweest, had haar veel pijn gedaan. Maar ze kon niet langer geloven wat ze behoorde te geloven. “Hoe kan het verhaal van de Ark van Noah ooit gebeurd zijn?”, “Hoe kunnen zo veel mensen oprecht in iets geloven, moslims, boedisten, en het allemaal fout hebben?” Ervaringen met God die ze had gehad waren volgens haar slechts gevoelens geweest, dat idee had haar studie psychologie versterkt. Mijn hart bloed voor dit meisje. Wat een spijtige zaak… Hier is een persoon die vragen heeft, maar geen antwoorden heeft gevonden.

Nu geloof ik dat geloof iets is dat je moet vragen aan God.  Dat je niet kunt vinden als je in de eerste plaats niet oprecht op zoek gaat. “Zoek en gij zult vinden, klop en er zal worden open gedaan”, dat is zo waar. Misschien kan ze alleen maar de antwoorden vinden als ze zo shaken-up is door de wereld waarin ze nu leeft, dat ze uitroept naar God. Maar toch, het deed me denken. Er zijn antwoorden. Het is geen probleem om te geloven, en tegelijkertijd volledig zuiver te staan met je eigen rationele zelf. Het is niet nodig om deze vragen weg te drukken. Nee, laat ons de moeilijke vragen maar stellen, in de volledige verwachting dat God ‘ons zal transformeren door ‘the renewal of our mind’. Laat ons de vragen stellen, maar niet met cynisme. Niet: “Komaan God, bewijs die onnozelheid maar eens!” Zonder geloof, zonder verwachting dat Hij in staat is om antwoorden te geven, zal je niet ver komen. Het zijn vragen die je op je knieen stelt, God dankend om wat hij zal doen.

In alle nederigheid kunnen we dan beginnen met de harde stenen in de bijbel te onderzoeken. Meestal zal je ontdekken dat die harde stenen, wanneer je ze onderzoekt, goud, zilver of edelstenen blijken te zijn. Net die dingen die moeilijk zijn.

Gelukkig zijn we niet alleen in die zoektocht. We zitten op de schouders van reuzen en kunnen zo veel verder zien… Ik heb zo veel baat gehad bij goede boeken en krachtige preken (dat tweede kan je gewoon online vinden). Het zou egoistisch zijn om dit niet met jullie te delen!
Daarom besloot ik een reeks te schrijven, met telkens een kort artikel en een link naar een preek die jullie kan helpen om moeilijke vragen te beantwoorden, je geloof te versterken of je gewoon een krachtig tool geeft om een heilig leven te leiden.

 RC Sproul is zo een reus op wiens schouders we kunnen gaan staan, waardoor we weer een stukje verder kunnen kijken. In zijn reeks “choosing your religion” geeft hij een antwoord op de vraag: “hoe kunnen al die andere religies het nu fout hebben? Wij kunnen toch niet de enige zijn met het juiste antwoord?” Het is gewoon fantastisch, het ziet er wel erg 80’s uit, maar ik vind dat persoonlijk lekker nostalgisch. Als je de hele reeks wilt zien kan je die aankopen, maar deze is gratis. Een echte aanrader, ook om naar vrienden te sturen die hun mantra“Dat is waar voor jou, maar niet voor mij” herhalen.

Alstublieft: klik hier om naar de preek te gaan.
Enjoy!

Tot de voglende keer, waar John Piper onze blik verruimt en ons nu eindelijk eens helpt te begrijpen hoe het zit met seks.

Header © Matthew Watkins

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

freya

Beroep:
Student

Woonplaats:
Leuven

Bio: Freya heeft een master in de kunstwetenschappen en gaat nu verder met een opleiding leerkracht lager onderwijs. Ze wil graag godsdienst- en zorgleerkracht worden om de liefde van God door te geven.

Lijst Artikels

(copy 1)