(On)verwacht ontmoeten

Pasen? Euh...

20.02.2013

40 dagen vasten en dan Pasen. Eigenlijk met de vraag om hier eens iets rond te schrijven, word ik voor de eerste keer echt bepaald met de vraag : Hoe bereid ik eigenlijk Pasen voor?

 

Feesten

Eigenlijk best wel confronterend : Ik heb het altijd een stukje tegen mijn ouders gehouden dat ze zo weinig invulling geven aan christelijke feestdagen. En dan moet ik nu eigenlijk toegeven dan ik in hetzelfde bedje ziek ben.

 

In het oude testament worden verschillende feesten georganiseerd om verschillende belangrijke waarheden voor ogen te blijven houden. Daar ben ik altijd wel een beetje jaloers op geweest : samen toeleven naar het Loofhuttenfeest of Poerim of …

 

Poerim

Ik heb me zo laten vertellen dat op Poerim de Esther-rol wordt voorgelezen met de kinderen en dat de kinderen dan veel lawaai maken als de naam Haman wordt gelezen (kinderen draaien er dan met Hamanratels) om zo te vieren dat hij niet geslaagd is in zijn opzet het Joodse volk uit te roeien.

 

Ludiek toch?!

Toch maar even opgezocht op Wikipedia en het klopt :).

 

Verder wordt er daar ook het volgende gezegd :

 “Het feest heeft een uitbundig en vreugdevol karakter, en is vol met vrolijke liedjes en verkleedpartijen. Er bestaat de verplichting een feestmaaltijd te consumeren. Men eet speciale gerechten zoals Hamansoren (driehoekige koekjes gevuld met chocoladepasta/dadelpasta met/zonder nootjes, of maanzaad), men geeft vrienden minimaal twee eetbare gerechten en er wordt geld gegeven aan arme mensen, dit laatste uit een oogpunt van "tsedaka", dat wil zeggen rechtvaardigheid in combinatie met liefdadigheid.”

 

Leuk en betekenisvol tegelijkertijd!

 

Betekenis?

Pasen, ook leuk en betekenisvol tegelijkertijd? Euh...

 

Nu ik er aan denk, vorig jaar hebben voor het eerst een “verchristelijkte” sedermaaltijd mogen meemaken. Dat was toch al een stap in de goede richting. Echt gezellig en betekenisvol. Misschien dat ik dat concept binnenkort nog wel eens een artikeltje giet, maar voel je ondertussen vrij het al eens te googlen.

 

En dan een nieuwe Breeze-traditie : de jaarlijkse Breeze Sedermaaltijd. Wie doet er mee?

 

David Buntinx

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

't is bijna Pasen

Beroep:

Woonplaats:

Bio: We zitten in de vastenperiode en we bereiden ons voor op een geweldig feest! Pasen!

Lijst Artikels

(copy 1)