Hot Topic

Relevantie? Vuur, liefde & echtheid!

07.06.2011

Christelijke organisaties hebben vaak als doel relevant te zijn voor jongeren maar toch lukt dit niet altijd. Ook als Breeze lopen we hier wel eens tegenaan. Hoog tijd om de vraag voor te leggen aan het HOT TOPIC antwoordpanel!


“Wat moeten organisaties volgens jou doen om écht een verschil in het leven van jongeren te maken?"


Vrouw (16):


"Voor mij staan de meeste christelijke organisaties best ver van mij, omdat ze niet bekend zijn in mijn kerk. Daardoor hoor ik vaak pas op het laatste moment van bepaalde evenementen en worden we als jeugd in onze kerk niet aangemoedigd om bij deze organisaties betrokken te geraken. Ook lijkt de drempel soms hoog, omdat ik mij een organisatie vaak als een gesloten, vast groepje zie. Organisaties zouden voor mij relevanter kunnen worden mochten ze in de eerste plaats ook in mijn kerk bekend zouden zijn, maar ook doordat er meer persoonlijk door iemand van de organisatie gevraagd zou worden om betrokken te raken."


Sarah (20):


"Dit is een heel moeilijke vraag. Zeker omdat ik denk dat dergelijke organisaties al alles uit de kast halen om jongeren te bereiken en te raken.

Persoonlijk denk ik dat alles start vanuit God en niet vanuit de jongere (en/of zijn interesses). Als God mensen wil bereiken, zal Hij ervoor zorgen dat deze bereikt worden en dat doet Hij onder andere door middel van zulke organisaties: God wil mensen gebruiken om anderen te bereiken met Zijn Liefde.

Als jongeren Gods vuur en liefde voelen op een bepaalde plaats/evenement gaan ze  er automatisch  naar toe getrokken worden. Er ontstaat een passie. Op die manier wordt een relatie uitgebouwd tussen God en de jongeren/jeugdwerkers. Als de jeugdwerkers kunnen getuigen van Gods liefde en genade en voor hen klaarstaan in gebed & ondersteuning (naargelang hun visie) denk ik dat zij zeker een groot verschil kunnen maken."

Jonasdi:

  • "Ten eerste natuurlijk getrouw blijven aan de bijbel, en het evangelie prediken zoals het is.
  • Ten tweede moet vanuit organisaties ook eerlijkheid kunnen blijken over het christelijke leven. De mensen uit bijbel waren vaak "messed up", hier moeten wij ook eerlijk over kunnen zijn. Geen idee hoe dit zou moeten uitgewerkt moeten worden, maar daarvoor bestaan brainstormsessies...
  • Ten derde - en dat wordt denk ik toch ook al gedaan - blijf gewoon in contact met jongeren en luister naar hun. We moeten daarom niet altijd onze zin krijgen, we weten zelf vaak niet wat we willen, maar blijven luisteren is essentieel.
  • Als laatste - en iets meer concreet uitgewerkt - wees echt en authentiek in stijl. Bvb. geen wannabe hip-hop en overgebruik van engelse slang die de sprekers niet afgaan. Oké, velen zijn er zot op, maar dat betekent niet dat organisaties dat zomaar moeten overnemen. Om het voorbeeld van taalgebruik verder te gebruiken, de individuen binnen een organisaties moeten gewoon zichzelf kunnen zijn, en tegelijk de ruimte kunnen laten voor ander taalgebruik. Probeer niet hip te doen door het taalgebruik van de ander over te nemen (maar zorg er wel voor dat je het verstaat en kunt hanteren wanneer nodig). Die stijlen die jongeren zo cool vinden, krijgen deels hun kracht uit de echtheid waaruit ze lijken te vertrekken. De bijbel geeft niet per se één stijl aan, ontwikkel dus gewoon je eigen stijl, één die echt is."


Febe Ramon:


"Ik denk dat het belangrijk voor jongeren is, om een band te hebben met hun vrienden die geen christen zijn.
Een organisatie die het toelaat om je niet-christelijke vrienden mee te nemen en een toffe activiteit te doen!
Iets cools, iets dat niet moet onderdoen voor wat 'niet-christelijke' organisaties doen.
Ik, als jongere, zou het super vinden moest ik naar een christelijke organisatie kunnen gaan die zo'n toffe activiteiten doet, dat ik me niet hoef te schamen wanneer ik tegen mijn vrienden vertel wat ik doe en waarom."

En jij?

Ook een mening? Ook een vraag? Vaker reageren op de vragen van HOT TOPIC? Mail de Breeze Redactie: redactie(at)breeze.be of reageer hieronder.

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Breeze Redactie

Beroep:
BREEZE.be

Woonplaats:
World Wide Web

Bio: De Breeze Redactie creeërt een online community waar over relevante topics in gesprek gegaan kan worden.

Lijst Artikels

(copy 1)