LifeStyle!

Ritme! Interview met Niels

21.04.2012

Tony Chocolonely, de T-shirts met People should’t be bought and sold, velen van ons hebben er al eens wat over gehoord. We weten dat het iets met mensenhandel en eerlijke chocolade te maken heeft. Maar wie zijn de mensen achter deze projecten en wat proberen zij te doen? Breeze zocht het uit en interviewde Niels Vandereyken. 

 

BREEZE: Niels, wie ben je? 

 Niels: Geliefd kind van God, man, echtgenoot, vader van 3 kinderen. Ik hou van het leven en ervaar dat als een groot geschenk. In mijn dagelijkse werk bij Oasis wil ik vanuit het leven dat God geeft omzien naar mensen die uitgesloten worden uit onze maatschappij. Jezus, Charis en onze kinderen, pionierswerk, de Indische (safraan, koriander en komijn) en Marokkaanse keuken (zal ik een tajine maken?), de gebroeders Karamazov, lange gesprekken met zijn beste vrienden, smooth jazz, smoothie, Bionade, Froh Magazin, stilte, Arvo Pärt, Django Rheinhardt en andere mooie dingen voeden mijn leven.

 

BREEZE: Oasis, waar zijn die mee bezig? 

 Niels: Oasis is wereldwijd op weg met mensen en werkt aan verandering voor individuen en gemeenschappen. We helpen gemeeschappen om een plek te zijn waar het bruist van leven en we helpen individuen die uitgesloten en uitgebuit worden om terug een plek te vinden. In België betekent dit dat we op weg gaan met slachtoffers van mensenhandel. 

 

BREEZE: Wat beweegt je om met slachtoffers van mensenhandel bezig te zijn? 

Niels: Op de eerste bladzijde van de Bijbel ontdekken we dat God de mens maakt naar zijn beeld, man en vrouw. Voor mij betekent dit dat elke mens uniek is, waardevol en creatief, met ontzettend veel mogelijkheden. Tegelijkertijd is het een uitnodiging om iets van God te laten zien. Horen dat je geliefd bent door God, in wat voor situatie je ook zit, is bijzonder goed nieuws en dat wil ik graag uitleven. 

 

BREEZE: Welke mooie dingen heb je zoals zien gebeuren? 

 Niels: We zijn nu vijf jaar bezig en er zijn al zoveel fantastische dingen gebeurd. Een weduwe die elke maand 50 euro geeft van haar kleine pensioen omdat ze in ons werk gelooft, de overhandiging van 1,5 miljoen handtekeningen aan de VN, grote chocoladebedrijven die overschakelen op eerlijke, slaafvrije chocolade. Naast een Thaise moeder met vier kinderen staan die uit haar huis gezet dreigt te worden en er voor haar zijn. De verbazing op het gezicht van een Thaise vrouw als we haar in het ziekenhuis opzoeken nadat ze een overdosis drugs genomen had. In het midden van de nacht in Antwerpen rondrijden om een andere Thaise vrouw uit de nood te helpen. Een andere Thaise vrouw die Jezus in een droom zag en ons bij haar thuis uitnodigde om er over te vertellen. Nederlandse les geven aan een dochter van een pooier zodat zij een ander leven kan hebben. Een groep Thaise vrouwen die als masseuses werken in een bordeel en hun zaak voor een dag sloten omdat ze ons kwamen helpen met een Thais etentje. Op het einde van de avond was er een staande ovatie voor onze Thaise vrienden die hen en ons erg ontroerde. Vrienden maken met mensen waar je eigenlijk niet mee zou omgaan. 

 

BREEZE: Wauw, is er een manier waarop we meer over dit werk kunnen lezen? 

 Niels: We hebben een aantal verhalen neergeschreven in een gloednieuw magazine dat RITME heet. Daarin vertellen we wat we rondom ons zien gebeuren en hoe we als volgelingen van Jezus op een zelfde manier in het leven willen staan als Hij. 

 

BREEZE: Ritme, vanwaar die titel? 

Niels: Ritme komt van “Ritme van het leven”. Oasis werkt wereldwijd en onze vrienden in Zuid-Afrika waren aan het experimenteren met een “Rule of Life”, een levensregel zoals je dat ook in de kloosters vindt. Maar de zwarte medewerkers hielden niet echt van “rule” of regels. Ze houden meer van RITME, vandaar de naam. Het ritme van het leven zijn een aantal symbolen die ons helpen om na te denken over hoe we Jezus volgen op alle terreinen van ons leven. Een exemplaar van Ritme kost 9 € (12,5 € incl. verzendkosten) en RITME verschijnt vijf of zes keer per jaar. Een e-mailtje naar niels@oasisbe.org en u ontvangt uw eerste exemplaar. Ritme is verkrijgbaar in de Nederlandse of Engelse versie (Rhythm). 

Meer informatie over Oasis vindt u op www.oasisglobal.org. 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Breeze Redactie

Beroep:
BREEZE.be

Woonplaats:
World Wide Web

Bio: De Breeze Redactie creeërt een online community waar over relevante topics in gesprek gegaan kan worden.

Lijst Artikels

(copy 1)