Leesvoer

The Blackberry Bush

10.01.2012

The Blackberry Bush is het verhaal van twee jongeren die worstelen met hun identiteit, hun geloof en hun plaats in de wereld. Ze kunnen maar niet voldoen aan de verwachtingen van de mensen om hen heen. 

Josh is een jongen die al zijn tijd het liefst op een board doorbrengt, maakt niet uit of het een skate-, snow- of surfboard is. Bij het sporten gaat het hem om het plezier van iets te beheersen, het plezier iets mooi of ‘smoothly’ te kunnen doen. Hetzelfde wil hij in het leven, hij wil ‘mooi leven’. Maar door al zijn frustraties verliest hij deze kunst. Hij verraadt zelfs zijn beste vriend door hem tijdens het surfen bewust in gevaar te brengen. 

Kati is een geboren buitenbeentje. Ze heeft haar uiterlijk beslist niet mee en doet het ook niet goed op school. Ze vindt bij niemand echte acceptatie en vrienden heeft ze niet. Alleen bij haar opa voelt ze zich op haar gemak en later bij de special needs kids. Maar als het haar allemaal teveel wordt brengt ze zichzelf bewust in levensgevaar. 

Tegelijk met deze verhalen wordt het verhaal vertelt van hun achtergrond en hun families. In die achtergronden komen verschillende christelijke stromingen en uitdrukkingsvormen langs op een positieve manier. Een ander leuk detail is dat het boek voor een deel in Nederland en Duitsland speelt, inclusief enkele Nederlandse uitdrukkingen. Dat maakt het verhaal extra herkenbaar. 

Een christelijk boek

Nu moet ik bekennen dat mijn eerste associatie bij het idee van een christelijk boek niet heel positief is. Woorden als ‘weinig origineel’ of ‘cliché’ komen in me op. Hetzelfde geldt voor christelijke films en poëzie, en helaas ook vaak voor christelijke muziek. Op de seculiere markt is ook genoeg rommel te krijgen, daar niet van, maar ik denk dat we als christenen niet geroepen zijn tot prutswerk maar tot kwaliteitswerk. Our utmost for His highest - en niets minder! 

Toen ik The Blackberry Bush bestelde wist ik dan ook niet dat het om een christelijk boek ging, ik kon het voor weinig extra krijgen bij een bestelling en de titel en de cover spraken me wel aan. Het boek ziet er ook echt mooi uit. Maar het voorwoord dat hard zijn best deed niet christelijk te zijn deed mijn vooroordelen opborrelen. Ook achterin het boek staan vragen voor bespreking, ik weet niet hoe enthousiast ik daar over ben, want als het verhaal niet voor zichzelf spreekt en uitgelegd moet worden, is het slecht geschreven. Maar één van die vragen is wel de reden dat ik deze hele discussie begin:  

This book has a lot of Christian content. Does that make it, in your mind, a “Christian book”? Or is it just literature with Christian themes? …Do you think we can have books with spiritual content in the public marketplace, or do they have to be “sanitized”? 

Boeiende vragen. Wat denk jij? 

Is dit literatuur?

Mijn eerste reactie is dat dit verhaal de potentie heeft om (jeugd)literatuur met christelijke thema’s te zijn onder twee voorwaarden. 1:  Het voorwoord en de boekbespreking moeten eruit. Zoals ik al zei, een goed verhaal staat op zichzelf. Verpest dat niet en doe dat soort dingen op een andere plek. 2: Het laatste hoofdstuk mag er integraal uitgeknipt worden zodat het een goed en open einde krijgt en geen flauwe eind goed al goed terugblik (ik kan daar echt niet tegen). 

Hoe dan ook, voor wie voor Engels een boek moet lezen kan dit een leuke optie zijn! 

 

Score: 3/5
The Blackberry Bush, David Householder. (Engelstalig)
http://blackberrynovel.com

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Janita

Beroep:
Zendeling

Woonplaats:
Cochabamba, Bolivia

Bio: 'Ik honger en worstel een leven lang.'

Lijst Artikels

(copy 1)