(On)verwacht ontmoeten

The Human guide to the Galaxy

28.03.2013

Toen ik pas iets wilde schrijven dacht ik na over wat het verhaal waarin ik geloof nu eigenlijk inhoudt. Als ik daar soms over nadenk lijkt het wel sciencefiction. Mocht iemand het interessant vinden, hier het relaas in mijn eigen verwoording:

 

In the beginning…

In Genesis schept God de hemel en de aarde. De mens die God schept lijkt heel erg op Hem, het is echt een kind van God. Ze hebben een goede relatie en gaan vaak samen wandelen en praten.  Alles wat God schept is volmaakt. Toch staat er een storend element midden in de hof van Eden, een boom waar we niet van mogen eten. Als iemand zegt: “denk NIET aan een blauwe skippybal" waar denk je dan aan..? Van iets wat niet mag gaat meestal een grote aantrekkingskracht uit.

 

Tuintje boompje?

Het leven in het paradijs was mooi, nog beter dan in The Shire, maar kennelijk was er meer te doen dan de hele dag schaapjes tellen en gras roken. Adam moest de hof bewaken. Het kwaad was het universum namelijk al binnen geslopen: Gods mooiste engel en raadgever Lucifer (=lichtbrenger die nadat hij 'gedoofd' was Satan heette) had zich tegen Hem gekeerd en was met 1/3 van alle engelen bij Hem weg gegaan. Satan wilde eigen baas zijn, vrij zijn en niet meer onderdanig aan God zijn, hoewel Deze hem geschapen had. Die opstandige houding probeert hij tot op de dag van vandaag op mensen over te brengen.

 

Wrong exit: Knowledge road

Tot middenin het paradijs was 'evil' doorgedrongen, in de vorm van 'de boom vd kennis van goed en kwaad' zoals Satan dat zo mooi noemde. Het klonk mooier dan het was en God had Adam al voor Satan en zijn boom gewaarschuwd. Het was dus al een wankele situatie, dat hele paradijs. Het succes ervan hing af van Adam en Eva's zelfbeheersing (had ik diezelfde verantwoordelijkheid gehad dan was het al na een maandje mis gegaan). Midden in de hof stond ook een andere bijzondere boom, die van 'het leven'. Die hielp Adam en Eva om God steeds beter te leren kennen zodat ze net als Jezus aan Hem gelijk zouden worden. Dat idee stond Satan ook totaal niet aan en daarom wilde hij bewijzen dat de mens het niet waard is. En helaas, de eerste keer lukt hem dat!

 

Sterven?

Het was geen vage situatie. Adam en Eva wisten heel goed wat de consequenties zouden zijn als ze van de foute boom aten, en zich daardoor in zouden laten met Satan. God had hen gewaarschuwd dat ze dan zouden sterven. Ze moesten blijven bewijzen dat ze het waard waren om over Gods schepping te heersen. Ze wisten nog niet wat sterven was, maar wel dat het betekende niet meer met God te kunnen omgaan. Misschien hebben ze wel meer dan duizend jaar het goede gekozen voordat ze werden verleid en toch aten van de boom van 'kennis van goed en kwaad', let wel, ervaringskennis. Je hoeft niet alles te ervaren om te weten dat het slecht is, en zeker niet als God je dat heeft verteld. Omdat het de allereerste keer was dat ze een slechte keuze maakten merkten ze direct het verschil en hadden enorme spijt.

 

Love me do!

Wat ik een aparte gedachte vind is dat het paradijs dus kennelijk niet zo perfect, zorgeloos en volmaakt was als de plek waar wij aan denken bij het woord 'paradijs' (zon, strand, cocktails, genot, luieren enz.). Elke dag was er het risico dat Gods hele plan met Adam en Eva fout zou lopen door de ruzie met Satan en Satans invloed middenin het paradijs. Toch neemt God dat risico. Hij ziet zelfs mogelijkheden. Als Satan er niet geweest was zou onze liefde voor God nooit worden getest. Het zou makkelijk geweest zijn om van God te houden want er was geen andere keuze. Net als dat Adam op een dag aan Eva vraagt: “schat hou je nog van mij?", waarop Eva antwoord: “ja natuurlijk, van wie anders".

 

He loves you, yeah yeah yeah!

Het moet voor God enorm verdrietig geweest zijn toen Adam en Eva vielen voor Satans verleiding. Daarmee maakte ze God tweede keus en dat wil niemand zijn. Satan heeft op dat moment gelijk gekregen, de mens is het niet waard. Maar het lijkt alsof God al een plan achter de hand had om Adam en Eva een nieuwe kans te geven hun liefde te bewijzen. Ook al lijken Adam en Eva God niet waard te zijn, Hij vindt het hun wel waard. Zijn plan is ingenieus, geniaal en getuigt van een ongekende liefde en doorzettingsvermogen. Hoewel Adam en Eva zelf afstand gecreëerd hebben en het hele plan van God hebben verpest, komt God hen tegemoet. Niemand anders kan het meer goed maken in Gods ogen, dan Hij Zelf. Maar dan moet Hij ook Zelf de consequentie ondergaan die voor Adam en Eva bedoeld was namelijk, sterven.

 

Jezus had geen aardse vader. Er was geen mannelijk zaad aan te pas gekomen toen Maria zwanger werd. In Genesis 6:1-4 staat dat zonen van god (engelen die met Satan mee waren gegaan) kinderen verwekte bij vrouwen waardoor er allerlei machtige wezens werden geboren, het kon dus al. Dit keer deed God het Zelf. Jezus was geestelijk helemaal vervuld van God. Hij voelde feilloos aan wat God wilde en wat Zijn plannen waren en hoe hij moest reageren. Zelfs toen mensen hem irritant vonden, begonnen uit te schelden, slaan, martelen en hem de meest vernederende dood aan een kruis gaven, bleef hij Gods grote toekomstplan en liefde voor de mensheid voor ogen houden.

 

Error 505

Satan dacht weer een goeie slag te hebben geslagen wanneer Jezus sterft maar ook dan weet God er een positieve draai aan te geven: Jezus gaat direct langs bij de mensen in het dodenrijk om te vertellen dat hij voor iedereen een tweede keus mogelijk heeft gemaakt en staat daarna voor altijd op uit de dood. Hij creëerde een soort error in het heelal, Hij stierf in onze plaats maar… de dood had geen macht over Hem. Hij fopte de dood, Hij ging dood maar Satan kon Hem daar niet houden want Hij was God Zelf die het leven gemaakt heeft. Daarom kon Hij de schuld van Adam en Eva's ongehoorzaamheid en die van iedereen die ooit geboren zou worden in 1x vergoeden!

 

Alleen… En dan nooit meer Alleen!

Jezus wist van te voren dat Hij niet dood zou blijven alleen Hij zag op tegen het verschrikkelijke lichamelijke en geestelijke leiden dat Hij zou moeten doormaken. Hij vraagt vlak van te voren nog aan God of het niet anders kan, maar dat kan niet. Even was Hij in de hel, hangend tussen hemel en aarde, een dood door verstikking tegemoet gaande, door mensen gekruisigd en door God zelf verlaten. Als Hij sterft schreeuwt Hij nog: “Mijn God waarom heeft U mij verlaten!?". 3 dagen later staat Hij als eerste op uit de dood, en later zal datzelfde gelden voor iedereen die in Hem gelooft!

 

Dankzij Jezus

Momenteel leven wij - zij het in een slap aftreksel van het paradijs en max.120 jaar (ipv 1000) - precies in dezelfde situatie als Adam en Eva voordat ze zich in lieten met Satan en z'n boom, omdat Jezus, door Zijn dood, het mogelijk maakte weer 24-7 dichtbij God te zijn en met Hem te praten! En wat nog genialer is, is dat Satan nu eens en voor altijd verslagen is, wat duidelijk wordt als God straks terug komt. Tot die tijd staat God toe dat hij ons blijft testen en blijft 'het kwaad' met z'n verleidingen in de wereld, maar door 'de boom des levens' (de Heilige Geest) kunnen wij voor het goede blijven kiezen en God beter leren kennen zoals Adam en Eva in het begin konden.

 

Adam en Eva hielden het niet vol en wij ook niet, maar als wij nu van de foute boom eten is er ruimte om te leren van onze fouten en te groeien. Als deze vervallen schepping straks over is maakt God alles nieuw. De 'boom vd kennis van goed en kwaad' is door Jezus ontworteld en verbrand en zien we nooit meer terug! Dit keer wordt het echt perfect! Nu weten we waar sciencefiction een slap aftreksel van is, van dit leven zelf! De keuze is nu aan jou!

 

René De Vries

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

't is bijna Pasen

Beroep:

Woonplaats:

Bio: We zitten in de vastenperiode en we bereiden ons voor op een geweldig feest! Pasen!

Lijst Artikels

(copy 1)