Cinepolis

The Passion: De lijdensweg in een hedendaags jasje

31.03.2013

Een groot spektakel van de EO (Evangelische Omroep) en de RKK (Rooms Katholieke Kerk) waarbij bekende liedjes (althans in Nederland) worden gebruikt om het verhaal van Pasen te vertellen.  Dit is reeds de derde editie.

Het verhaal speelt zich volledig in een hedendaags decor af. Dit jaar was de stad Den Haag aan de beurt!
Jezus zegt bijvoorbeeld in een café tegen Petrus dat Hij Zijn kerk op hem gaat bouwen. Hierdoor komt het allemaal dichterbij. 
Terwijl Jezus en zijn discipelen langs de ene kant Den Haag binnenkomen, naderen een duizenttal mensen met een 6 meter groot neonverlicht kruis van de andere kant.  Verschillende mensen die in deze optocht mee liepen werden geïnterviewd. Zij praatten openlijk over hun geloof of de reden waarom ze mee liepen.  Zo liep er ook een moslim mee die door een klasgenoot was uitgenodigd en uit respect mee deed. Zouden we zoiets in België ook voor elkaar krijgen?

Maria en Judas worden ook zeer sterk neergezet.  Er wordt benadrukt hoe pijnlijk het voor Maria moet zijn geweest om steeds meer te beseffen dat menselijk gezien het niet goed ging aflopen met Jezus.  Maar ook Judas, iemand die we allemaal nogal snel en gemakkelijk veroordelen als het grote kwaad, krijgt aandacht.  In dit spektakel zie je hem ermee worstelen.
We weten dan misschien niet wat hem heeft gedreven, maar een vriend veraden laat je toch niet koud lijkt mij. 

Een van de meest imposante momenten was toen Judas samen met de politie (ja echt de politie) het strand kwamen opgereden (de hof van Getsemane) en er een prachtig duet was tussen Jezus en Judas, waarna Jezus, zoals we allemaal weten, werd opgepakt.  Het moment dat Barabbas werd vrijgelaten was toch ook wel een echt kippenvelmoment omdat het publiek toen de naam van Barabbas begon te scanderen.  Op de achtergrond hoorde je ook een kindje roepen: “het is God, Hij is Jezus.”  Maar net zoals toen, werd wat misschien een enkeling zou hebben gezegd, overstemd door het “Kruisig hem!” van de massa.

De zandtovenaar zorgde voor het visuele effect, toen werd beschreven hoe zo'n kruisiging in zijn werk ging.  Het werd allemaal heel detaillistisch verteld.  Hierdoor sta je er eens ECHT bij stil hoe pijnlijk het allemaal wel is geweest. 

Het hele spektakel eindigde met een knaller toen ze Jezus in een wit kleed in het midden van het water (alsof hij er op liep) nog een slotlied lieten zingen en daarmee lieten zien dat Hij weer is opgestaan.

 

Ik heb her en der kritiek gelezen op het feit dat er geen christelijke liedjes worden gebruikt.  Maar er komen juist veel niet-christenen op af omdat ze dan een gratis concert krijgen met allemaal bekende liedjes.  Hierdoor kan je ook deze mensen bereiken die je anders nooit had kunnen bereiken met het paasverhaal.


Heb je deze uitzending gemist? Klik hier!

Artikel door Jelmer Prins.

 

 

 

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Jelmer Prins

Beroep:
Student / Web Developer

Woonplaats:
Zeebrugge

Bio: Jelmer is een manusje van alles. Hij is student ICT, actief in het kinder- en tienerwerk, speelt gitaar en dicht onder de naam Carakas.

Lijst Artikels

(copy 1)