StuBreeze

The Restoration Project - Hold on to love

23.06.2011

The restoration project is een collectief rond de amerikaanse zangeres/componiste Tracy Howe Wispelway. Het is zo één van die muzikale gezelschappen die zich ophouden aan de rand van het fenomeen dat ‘Christelijke muziek’ heet, en die op zich eigenlijk veel meer aandacht zouden mogen krijgen dan het merendeel van de mainstream van dat marktsegment, maar die geen enorme promotiemachine en gigantische platenlabels achter zich heeft.

Nobele onbekenden
Voor de meesten onder ons, zelfs de kenners van het genre, zullen ze waarschijnlijk een nobele onbekende zijn. Misschien zijn ze onbewust wel bekend bij sommigen door een collaboratie van een paar jaar geleden met auteur Brian McLaren, waaruit het album ‘songs for a revolution of hope, vol 1‘ kwam, dat werd uitgebracht als begeleiding van zijn boek ‘everything must change’. Daarop zorgde Mclaren zelf ook voor muzikale samenwerking, onder andere op het opvallende nummer ‘atheist‘, dat toch wel enige aandacht gekregen heeft toen in de Christelijke blogosfeer, positief maar ook negatief. Maar ze hebben meer interessante muzikale dingen gedaan in het verleden, waarvan er een aantal voor vrije bijdrage te downloaden zijn via hun bandcamp e-store.

Het nieuwe album, dat gisteren (21 juli) fysiek uitgebracht werd maar al een tijdje te beluisteren was op bandcamp, is in wezen een conceptalbum gebaseerd op de zaligsprekingen uit de bergrede, dat muzikaal grotendeels gebaseerd is op redelijk korte samenzang-melodiën.

Triphop, experimentele wereldmuziek en poëtische gebeden
Wie bij deze beschrijving automatisch denkt aan een zoetsappig worship-album zoals er zoveel gemaakt worden in de Christelijke worship-industrie van tegenwoordig komt evenwel bedrogen uit. Dat een aantal van de nummers heel goed zingbaar zijn in een congregatie ga ik niet ontkennen, maar de arrangementen, en eigenlijk ook de teksten zijn allesbehalve hapklare moderne worship. De muziek is ook allesbehalve standaard: regelmatig duiken er redelijk bizarre vreemde beats op, en folkinstrumenten allerhande die niet altijd thuis te brengen zijn en vanop de hele planeet komen… Tekstueel gezien lezen de teksten als poetische gebeden, die losjes gebaseerd op de zaligsprekingen, met nadruk op Jezus als vredevorst, geweldloosheid, sociale rechtvaardigheid en hoop.

Waar het eerste nummer ‘To see You’ bijvoorbeeld zijn gebed voor vrede nog loslaat onder begeleiding van redelijk brave zweverige triphop, zitten we twee nummers verder al op heel ander terrein, en worden vreemde beats gecombineerd met Oosterse instrumenten en melodiën in ‘Hunger and Thirst‘. De psalters komen bijna achter het hoekje piepen, en de sfeer doet denken aan de unieke sound van ‘Elephants‘ van Aaron Strumpel, één van mijn favoriete platen van de afgelopen jaren, maar nu niet bepaald een toonbeeld van toegankelijkheid. Op zich is dar niet echt te verwonderen: Klein als deze uithoek van de Christelijke muziek is, Strumpel zelf komt af en toe zingen en meespelen op de plaat… De rest van het album blijft ergens varieren tussen ambient en allerlei vormen van experimentele meestal downtempo wereldmuziek, en weet regelmatig te verbazen door de keuze van niet voor de hand liggende geluiden, instrumenten en toonladders, en door de diepgaande en radicale gebeden die er gezongen worden. Dat er af en toe dingen zijn die me minder aanspreken op zo’n verzameling heel uiteenlopende muziekjes is waarschijnlijk niet te vermijden, maar dat is op zich meer een kwestie van stijlpreferentie dan van kwaliteit.

Meer dan luistermuziek
Muzikale vergelijkingen zijn moeilijk te maken door de afwisselende stijl, en ik ga dus niet aan name-dropping doen. Het is zeker de moeite waard om zelf eens helemaal door te luisteren. Wie de plaat downloadt, of de fysieke kopie bestelt via bandcamp, krijgt er trouwens een electronische songboek bij in PDF. De bedoeling is namelijk niet alleen dat deze nummers geluisterd worden, maar ook dat ze worden gezongen en uitgeleefd. Niet alleen een aanrader voor de gewone luisteraar dus, maar ook voor de aanbiddingsleider of eenieder die met liturgie bezig is. En bovendien artistiek genoeg om meer publiek aan te spreken dan alleen diegenen die een Christelijke boodschap willen horen!

Voor meer informatie, en om het album te luisteren, te bestellen op Cd of betaald te downloaden, zie bandcamp.

rating:  4/5 

The Restoration Project – Hold on to Love (Restoration Village, 2011)

 [Deze review is oorspronkelijk geschreven voor www.cultuurshock.net]  

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

brambonius

Beroep:
leven

Woonplaats:
Antwerpen-zuid

Bio: ik verzamel wilde planten en interessante ideëen, speel vreemde muziek, ben getrouwd met de beste vrouw van het universum...

Lijst Artikels

(copy 1)