WWW

To leak or not to leak

20.04.2011

Iedereen kent de zinssnede uit Shakespeares Hamlet: To be or not to be. Het is een vraag gesteld door een depressieve Hamlet, die zich afvraagt of hij het lijden moet ondergaan of het lijden in eigen handen moet nemen door zichzelf te doden. Het onderwerp waarover ik het vandaag wil hebben gaat iemand die ervoor gekozen heeft om het niet te ondergaan maar om actie te ondernemen. Indien je de laatste twee jaren niet in een bunker hebt gewoond of een tweejarige internetonthouding hebt voltooid, heb je zeker al eens van Wikileaks gehoord.

 

Wikileaks, I presume

Voor de echte internetnewbies en wereldvreemden onder ons: Wikileaks is een organisatie gesticht door Julien Assange  een voormalig hacker, internetactivist en computerspecialist. De site wordt ook wel een klokkenluidersite genoemd. Wikileaks is ondere andere bekend geworden voor het openbaar maken van een film vanuit een Amerikaanse Apache-helikopter waar getoond wordt dat er in Irak door een aanval 2 journalisten en 2 kinderen neergeschoten worden. Wikileaks heeft ook een heleboel Amerikaanse diplomatieke berichten openbaar gemaakt waar er oa. gespot wordt met Sarkozy (een keizer zonder kleren), Berlusconi (te moe door zijn nachtelijke feestjes) en Medvedev (Robin van Putin-Batman). Een van Wikileaks slagzinnen is: wij helpen jou op een veilige manier de waarheid bekent te maken. Wikileaks is niet onbesproken. Ten eerste veroordelen veel staatshoofden en ministers de principes van Wikileaks. Deze site zou de internationale veiligheid ondermijnen, door berichten die eigenlijk geheim waren te onthullen. Er zouden volgens deze mensen oorlogen kunnen ontstaan door deze onthullingen. Ten tweede wordt momenteel in Amerika een militair vervolgd voor het lekken van informatie aan Wikileaks. Hij zou volgens Wikileaks zelf gepest en op een incorrecte manier berecht worden. Over Assange onbesprokenheid zullen we het verder niet hebben.

 

Wikileaks en de bijbel

Sinds ik het bestaan ken van Wikileaks heb ik het met een aantal mensen over gehad en er bestaan inderdaad verschillende meningen, ook onder de christenen. Er zijn er voorstanders van Wikileaks: Jezus zelf was ook “revolutionair”. Hij stelde ook steeds de gevestigde orde aan de kaak. Ik verwijs naar zijn meerdere gesprekken met de Farizeeërs die hij huichelaars noemde en waarvan hij zei dat de waarheid aan het licht zou komen. (Lucas 12). Jezus confronteerde Pilatus ook met zijn “onpartijdige” houding. En er zijn tegenstanders van Wikileaks: Jezus zei dat je de overheid moest gehoorzamen en de wetten moest volgen (oa. op vlak van belastingen). Verwijzend naar Lucas 12 over de waarheid die aan het licht zal komen: dit zal pas in de hemel zijn bij God.

 

WWJD

En nu kunnen we ons de vraag stellen WWJD (what would jesus do). Ik ben zeker dat Jezus de waarheid nooit op een onrechtmatige manier zou verkrijgen of bekend maken. De Amerikaanse militair zal ooit wel een bepaalde geheimhoudingsclausule hebben ondertekend en heeft deze niet gehoorzaamd door het lekken. De diplomatieke nota’s waren bedoeld om geheim gehouden te worden en iemand heeft ze gelekt. Zou Jezus dat doen? Ik denk het niet. Jezus confronteert ook altijd de mensen zelf met hun zwakheden/fouten. Hij gaat niet aan anderen vertellen wat de zwakheden van anderen zijn. Misschien kunnen we wel tegen de ongerechtigheden die hier op aarde gebeuren strijden op een rechtmatige gezonde manier. Door de regeringen proberen wakker te schudden en onze stem te laten horen. Door te tonen hoe het anders kan. Maar toch blijf ik zitten met de vraag: To leak or no to leak? Weet jij het?

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Kevin

Beroep:
Ambtenaar

Woonplaats:
Gent

Bio: Kevin is afgestudeerd als psycholoog en werkt nu als ambtenaar/diensthoofd voor de Pensioenen. Verder is hij voorzitter van het EJV. Het internet heeft geen geheimen voor hem.

Lijst Artikels

(copy 1)