Hot Topic

Uiter-lijk – Schone Schijn?

24.05.2013

Onlangs las ik dat een topmodel stopte met lingeriemodel te zijn omdat ze het niet meer kon rijmen met haar christen-zijn. Ik vraag me dan altijd stiekem af waarom ze zolang doet over die conclusie. Hoe word je topmodel als christen? Door steeds zedig en heilig te leven en door je lichaam te gebruiken tot eer van God? Anyway…

Je uiterlijk is iets vreemds. Je hebt het gekregen, je woont er in feite in. Het is je omhulsel. Het cliché zegt dat niet de buitenkant, maar de binnenkant telt. Geloven we dat wel? Waar baseren wij allemaal ten diepste onze voorkeuren op? Als je verliefd wordt op iemand ga je die ander toch mooi vinden? Een ander cliché zegt: ‘Beauty is in the eye of the beholder’ dat komt ongeveer op hetzelfde neer als ‘over smaak valt niet te twisten’. Maar toch! We kijken naar elkaar en we wegen af. Jij bent mooi, jij net iets minder en jij… ja, jij bent mooi vanbinnen hoor.

Onze uiterlijken zijn gemaakt door God, de Schepper van hemel en aarde, maar ook van jukbeen en taille. Of van dikke kont en strohaar. Iedereen is anders gemaakt. Wij bepalen allemaal zelf welk van die schepsels we mooi vinden en welk niet. Onszelf vinden we eigenlijk best wel mooi, maar tegelijk willen we precies lijken op die ander. En dan kom je bij een ontdekking: Alle andere uiterlijken zijn al bezet, we gaan het moeten doen met dat van onszelf. Er kan een beetje aan gesleuteld worden, hoeveel hangt af van hoeveel geld & moeite je er voor overhebt.

Een dikke buik kan je wegwerken met een fitness abonnement van € 250 per jaar en een hele hoop goesting. Maar als je dan zoals ik bent, vind je het al snel saai en te vermoeiend. Met iets meer geld kan je naar de dokter en kan je een stukje van jezelf laten weghalen. Maar ja, is dat wel wat God wil? Zo stukken van je lichaam laten afhalen? Je kan ook zakjes laten bijsteken op allerlei gekke plekken, om dan net die nadruk te leggen op je favoriete lichaamsdeel waarvan je hoopt dat het ook anderen zal gaan opvallen.

Uiteindelijk moet je beseffen dat je uiterlijk niet echt een verdienste van jezelf is, je hebt het gekregen, je moet het er mee doen. En dan komen we bij die wedstrijden van vrouwen die er om ter mooist uitzien. Ze worden een voorbeeld voor anderen. Vrouwen willen misschien op hen lijken en mannen willen er naar kijken. Maar wat denken jullie ervan?

Johan Menheere


Reacties Hot Topic Panel:

"'Ik voel me goed in mijn vel' zeggen we niet zonder reden. Het uiterlijk is belangrijk in de wereld waar we in leven. Bovendien heeft God ons verschillend  gemaakt met een reden, Hij heeft schoonheid verzonnen! Wat wel belangrijk is te beseffen, is dat Gods definitie van 'mooi' heel anders is als wat de wereld ons voorhoudt. Daarom denk ik dat het goed is om met je uiterlijk bezig te zijn, maar met mate. Wanneer ga je er dan over? Wanneer je je zelfbeeld laat bepalen door anderen en je je daardoor anders wilt voordoen qua uiterlijk, dan wie je echt bent.

God heeft me overtuigd dat ik waardevol ben, hoewel bevestiging door mensen ook zeker meespeelt. Enkel God kan een bodem leggen in het anders bodemloze vat van eigenwaarde. Eens je die bodem hebt, zullen complimenten (niet alleen over je uiterlijk, maar over heel je zijn en doen) kunnen landen en kan je overtuigd raken van je waarde.

Zeker naar de meisjes/vrouwen toe wil ik zeggen dat ze de keuze moeten maken zichzelf als mooi te accepteren. Je innerlijk zal ervoor zorgen dat je uiterlijk straalt (of niet)."

Door Joëlle

 Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Breeze Redactie

Beroep:
BREEZE.be

Woonplaats:
World Wide Web

Bio: De Breeze Redactie creeërt een online community waar over relevante topics in gesprek gegaan kan worden.

Lijst Artikels

(copy 1)