Hot Topic

Wat zoek jij in een kerk?

01.03.2011

“Het imago van de kerk wordt steeds negatiever en ook steeds meer jongeren verlaten de kerken.
Waar ben jij als jongere binnen de kerk naar op zoek?”


Dat was de vraag die we deze maand aan het HOT TOPIC – antwoordpanel voorlegden. In de mails en gesprekken hierover merkten we dat heel wat jongeren aan het worstelen waren met het gegeven “de kerk”. We zijn blij dat we toch hun reactie kregen en hopen dat deze de aanzet kunnen zijn tot verhelderende gesprekken die je kunnen helpen in je eventuele worsteling met ‘de kerk’.

 

J. - Echtheid!

“Hetgeen ik het belangrijkste vind in een kerk en waar ik dus ook naar zoek, is echtheid. Als mensen zich christenen noemen, maar zich niet inzetten om als Christus te leven, noem ik dit niet echt. Bij mensen die daarentegen vol enthousiasme voor God leven, is dat ook te merken aan hun levensstijl en dat spreekt ook aan!
Verder is het natuurlijk ook als jongere fijn als je ook persoonlijk wordt aangemoedigd om zelf met het geloof bezig te zijn: er over na te denken, tijd te maken voor die echte relatie met God en het ook uit te leven. Ik denk dat het ook helpt als we als jongeren niet slechts als 'de toekomst van de kerk' worden bestempeld, maar dat men zich realiseert dat we nu ook al een deel vormen van het lichaam van Christus.  Natuurlijk maken mensen fouten, en ik denk ook niet dat het realistisch is om te zoeken naar een kerk waar dat niet gebeurt. Mijn bedenking hierbij is: wat wordt er gedaan met die fouten? Worden ze in de doofpot gestopt of wordt het probleem opgelost en in het licht gebracht? Ik ga graag naar een kerk waar mensen mij op mijn fouten durven wijzen, hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn, omdat ik daardoor kan groeien in mijn geloof en leren hoe het beter kan. Dat is waar ik naar verlang.”

 

Benji - Ik moet naar de kerk

“De kerk is voor mij altijd al een plaats van samenkomen geweest. Samenkomen om God te prijzen en te dienen. Maar niet alleen God te prijzen en te dienen maar ook om de andere christenen in de kerk te ontmoeten en het gevoel te hebben van een gemeenschap te zijn. In de kerk word ik bemoedigd, gesterkt en kom ik dichter bij God. En dit is niet alleen door de preken en de zang maar zeker ook door de andere christenen die je bemoedigen en die er voor je zijn.
Ik denk dat vele jongeren de kerk verlaten door het gevoel te hebben van ik moet naar de kerk, het is saai, ik ben misschien de enige jongere, of dat ze het gevoel hebben dat er soms teveel gezegd wordt van dit en dat mag niet.
Ik heb de kerk/ de gemeenschap nodig om dicht bij God te blijven en de motivatie te onderhouden om met Hem bezig te zijn.”

 

Jeugdleidster (25) - Perfectie

"Ik zocht een tijd lang naar een vorm van perfectie in de kerk. Iets waar ik naar kon streven. Iets dat beter en groter was dan mezelf. Is het nodig om te zeggen dat ik het niet gevonden heb? De kerk is niet perfect. En gelukkig maar, anders zou ik die perfectie al verknoeien door er binnen te komen. Wat ik wel graag wil vinden in de kerk, zijn inspirerende voorbeelden, vriendschap in medezondaars en de wijsheid van ouderen."


Davita – Samen de weg gaan

"Ik vind het belangrijk dat ik samen met de andere gemeenteleden op weg kan gaan naar een diepere relatie met God. Dat betekent dus dat de andere gemeenteleden er ook echt voor willen gaan, wat jammer genoeg niet altijd zo is. Wat ik ook belangrijk vind, is om enkele mensen van mijn leeftijd waar het een beetje mee klikt te hebben omdat zij meer in mijn leefwereld staan dan volwassenen en zij me in het algemeen net iets beter begrijpen."


En jij? Wat zoek jij in de kerk? Laat het hieronder weten!


Wil je vaker reageren op onze HOT TOPICs? Word lid van het HOT TOPIC antwoordpanel door een mail te sturen naar redactie(at)breeze.be!

 

© Fotografie: Danielle Knot

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Breeze Redactie

Beroep:
BREEZE.be

Woonplaats:
World Wide Web

Bio: De Breeze Redactie creeërt een online community waar over relevante topics in gesprek gegaan kan worden.

Lijst Artikels

(copy 1)