Ik zie sterren

Zwoele zomeravonden

02.07.2011

Sterren kijken op zwoele zomeravonden, dat is ultiem genieten. Je hoeft niets te weten over sterren en sterrenbeelden om de hemel te bewonderen en je te laten betoveren. De hemel zelf is genoeg om je te verbazen en je te laten dromen.

Ga dus op een mooie heldere zomeravond een wandeling maken met als bestemming een donker plekje in een weiland met goed zicht op de hemel. Als er veel bomen in de buurt staan kun je veel minder van de hemel en dus veel minder sterren zien. Een afgelegen strandwandeling kan ook zalig zijn. Neem een kleed mee om op te zitten kleed je warm genoeg aan. Kijk dan naar boven en laat je overweldigen.

Toch, als je nieuwsgierigheid te groot is en je meer wilt zien dan vele lichtjes dan hier enkele tips.

  • Neem een sterrenkaart mee. Op hemel.waarnemen.com kun je er een vinden. Als een kaart wilt die je het hele jaar door kunt gebruiken kun je voor weinig geld een vinden op Urania.be.
  • Hier kun je tips vinden hoe je kan beginnen met je te oriĆ«nteren.
  • Neem een klein zaklampje mee om op de kaart te kijken. Het beste is een zaklampje die niet heel fel is, anders moeten je ogen zich steeds aanpassen. Na een paar minuten zijn je ogen namelijk pas helemaal gewend aan het donker. Hoe groter het contrast hoe langer het duurt.
  • Als je echt sterren wilt kijken kun je best van te voren opzoeken wanneer het volle maan is. Een volle maan heeft beslist zijn romantiek en is de moeite van het bekijken waard maar de maan is zo helder dat je veel minder sterren kan zien. Ga dus best op een avond als het nieuwe maan is of nadat de maan is ondergegaan (de eerstvolgende volle maan is 15 juli).
  • Neem een verrekijker mee. Hiermee kun je veel meer sterren zien, maar ook bijzondere objecten zoals nevels en clusters. Op de meeste sterrenkaarten staan deze ook aangegeven. Het is een leuke uitdaging om deze te vinden!


Geniet ervan!

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Janita

Beroep:
Zendeling

Woonplaats:
Cochabamba, Bolivia

Bio: 'Ik honger en worstel een leven lang.'

Lijst Artikels

(copy 1)