(H)eerlijk Koken

Brandnetels: een inleiding

26.03.2009

Brandnetels worden vaak als een ‘lastig’ onkruid beschouwd. Toch spelen ze een belangrijke rol in de tuin, de keuken, en op medisch gebied. Het woord netel komt van het woord naald en verwijst naar het gebruik van de lange vezels van de plant als vlas om ze tot draden te spinnen en als naaigaren te gebruiken.


Werking

Jonge brandneteltoppen zitten in het voorjaar vol ijzer. IJzer werkt vermoeidheidswerend. Je doet er je lichaam een plezier mee, want brandnetels hebben ook een sterk zuiverende werking. Jonge brandneteltoppen reinigen het bloed, stimuleren de doorbloeding en zijn vochtafdrijvend. Het jonge groen helpt je darmen ook bij het afvoeren van belastende stoffen. Daarnaast bevatten brandnetels ook nog veel vitaminen en mineralen. Kortom, krachtvoer!

Brandnetels helpen ook bij allergische aandoeningen zoals hooikoorts en astma. Het netelgif bevat onder meer histamine. Deze stof komt ook vrij bij hooikoorts en is verantwoordelijk voor het opzwellen van het slijmvlies, wat jeuk veroorzaakt. De kleine hoeveelheid van deze stof in brandnetels kan homeopathisch werken.

  

Waar en wanneer plukken?

Pluk brandnetels best in een park of een natuurgebied. Naast bespoten velden of langs autowegen laat je ze best staan, want daar kunnen ze gifstoffen bevatten. Na de maand mei is het ook niet aangewezen om nog brandnetels te plukken, want dan gaat de plant zich voorbereiden op de bloei en is zij niet meer lekker.

 

Leven met de seizoenen: lente, Patricia F. Wessels (Weleda, 2006)

Het grote kruidenboek, Harding J. (Parragon, 2004)

Bookmark and Share

script loaded from: /uploads/tx_lumophpinclude/fb_comments.txt

FB like php

Plugin: Auteur info

Info Auteur

Avatar

Vanya Verschoore

Beroep:
Opvoeder

Woonplaats:
Kortrijk

Bio:

Lijst Artikels

(copy 1)